Εκτοξεύει τις τιμές του πετρέλαιου ο πόλεμος στο Ισραήλ – Φόβοι για επέκταση της σύγκρουσης

Εκτοξεύει τις τιμές του πετρέλαιου ο πόλεμος στο Ισραήλ – Φόβοι για επέκταση της σύγκρουσης

Πάνω από 88 δολάρια το βαρέλι μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας - Σε επιφυλακή οι έμποροι

Η καταστροφική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή λίγο πριν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές στο πετρέλαιο, με το West Texas Intermediate να αυξάνεται πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι, αφού ταλαντεύτηκε περισσότερο από 2 δολάρια την Τρίτη.

Μετά την έκρηξη, οι ηγέτες της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής ακύρωσαν τη σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν, περιπλέκοντας την προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν θα διευρυνθεί στη Μέση Ανατολή.

Εκτός Μέσης Ανατολής το αργό πήρε ώθηση από την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα -η οποία ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη- τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου, καθώς και από ενδείξεις από τις ΗΠΑ ότι τα αποθέματα μπορεί να έχουν σημειώσει περαιτέρω πτώση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχει κλονιστεί από την κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι έμποροι βρίσκονται σε επιφυλακή για την περίπτωση που το Ισραήλ επιλέξει να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα, πυροδοτώντας ενδεχομένως μια ευρύτερη σύγκρουση που μπορεί να παρασύρει το Ιράν, βασικό προμηθευτή αργού, και άλλα κράτη. Η Τεχεράνη υποστηρίζει τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.

«Είναι σαφές ότι μια διεύρυνση της σύγκρουσης θα έφερνε περισσότερους κινδύνους προσφοράς σε μια αγορά που είναι ήδη πολύ στενή», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV στη Σιγκαπούρη. «Ο πιο άμεσος κίνδυνος εφοδιασμού παραμένει πιθανότατα γύρω από τα ιρανικά βαρέλια».

Η Τεχεράνη έχει ήδη προειδοποιήσει για κλιμάκωσης της σύγκρουσης, λέγοντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι μια τέτοια έκβαση καθίσταται «αναπόφευκτη». Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, έχει ορκιστεί να εξαλείψει τη Χαμάς, συγκεντρώνοντας χιλιάδες στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

Μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο που άφησε εκατοντάδες νεκρούς, οι αρχές της Γάζας δήλωσαν ότι προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, θεωρεί υπαίτιο έναν αποτυχημένο πύραυλο της μαχητικής οργάνωσης Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για το ποιος ήταν υπεύθυνος.

Στην Ασία τα στοιχεία έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις και προσφέροντας ενδείξεις ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για τη στήριξη της οικονομίας αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος. Η φαινομενική ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 17% τον Σεπτέμβριο.

Τα αποθέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου δήλωσε ότι τα αποθέματα στον κόμβο του Cushing, στην Οκλαχόμα, συρρικνώθηκαν κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια, σύμφωνα με το Oilprice.com. Εάν επιβεβαιωθούν από τα επίσημα στοιχεία, αυτό θα τα μείωνε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ