Επίμονος ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - Παραμένει υψηλός για δεύτερο μήνα

Επίμονος ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - Παραμένει υψηλός για δεύτερο μήνα

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο όσο και τον Αύγουστο και έναντι 3,2% τον Ιούλιο

Επίμονος αποδεικνύεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της Fed να διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα.

Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο όσο και τον Αύγουστο και έναντι 3,2% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές, ωστόσο, περίμεναν μικρή επιβράδυνση στο 3,6%. Σε μηνιαία βάση η αύξηση ήταν της τάξης του 0,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων- επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις και υποχώρησε στο 4,1% από 4,3% τον Αύγουστο. Σε επίπεδο μήνα, ενισχύθηκε κατά 0,3%.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό υπογραμμίζουν πώς η ισχυρή αγορά εργασίας στηρίζει την καταναλωτική ζήτηση, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να διατηρηθούν οι πιέσεις στις τιμές πάνω από τον στόχο της Fed. Δεν είναι σαφές αν αυτό θα γείρει την κεντρική τράπεζα προς μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων φέτος – ειδικά δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων που ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί να υποκαταστήσει περισσότερη σύσφιξη της πολιτικής. Ωστόσο, τα στοιχεία ενθαρρύνουν την επιθυμία των policymakers να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τα σχόλια αρκετών ομιλητών της Fed αυτή την εβδομάδα υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σταθερά όταν συνεδριάσει την 1η Νοεμβρίου, ενώ αρκετοί από αυτούς ανέφεραν ότι περαιτέρω αυξήσεις μπορεί να μην είναι απαραίτητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ