Αβεβαιότητα στο πετρέλαιο – Με το βλέμμα στο Μεσανατολικό οι επενδυτές

Αβεβαιότητα στο πετρέλαιο – Με το βλέμμα στο Μεσανατολικό οι επενδυτές

H Μέση Ανατολή συνεισφέρει τουλάχιστον το ένα τρίτο του διεθνούς πετρελαϊκού εμπορίου διά θαλάσσης

Τεταμένη αναμένεται να παραμείνει η κατάσταση στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά όσο συνεχίζεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και οι επενδυτές θα την παρακολουθούν στενά για τυχόν αντίκτυπο στην παραγωγή από τη Μέση Ανατολή.

Αυτά διαβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) σε σημερινή έκθεση, σημειώνοντας πως παρότι οι συγκρούσεις δεν έχουν ακόμη επηρεάσει άμεσα την προμήθεια του πετρελαίου, οι παράγοντες της αγοράς θα βρίσκονται στις επάλξεις όσο αναδιπλώνεται η κρίση στο Μεσανατολικό.

Το Ισραήλ δεν έχει σημαντική παραγωγή πετρελαίου και δεν υπάρχουν βασικές ενεργειακές υποδομές κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, σημειώνει η ΙΕΑ, η Μέση Ανατολή συνεισφέρει τουλάχιστον το ένα τρίτο του διεθνούς πετρελαϊκού εμπορίου διά θαλάσσης και η ανάφλεξη της κρίσης προκαλεί ανησυχία για μείωση της παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι πετρελαϊκές τιμές αντανακλούσαν την ανησυχία του επενδυτικού κόσμου την πρώτη μέρα της επίθεσης, το περασμένο Σάββατο, έκτοτε όμως έχουν σταθεροποιηθεί.

«Το Μεσανατολικό είναι γεμάτο αβεβαιότητα και τα γεγονότα εξελίσσονται γρήγορα», αναφέρει η ΙΕΑ. «Με φόντο την εύθραυστη ισορροπία των πετρελαϊκών αγορών που προβλέπει εδώ και κάποιο καιρό η ΙΕΑ, η διεθνής κοινότητα θα κρατήσει την προσοχή της στους κινδύνους που συνδέονται με την πετρελαϊκή παραγωγή της περιοχής», τονίζει. Τέλος, αναφερόμενη σε «κατακόρυφη κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου», η ΙΕΑ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις στην πετρελαϊκή αγορά και «είναι έτοιμη να δράσει εάν είναι αναγκαίο, ώστε να διασφαλίσει ότι υπάρχει επάρκεια προμήθειας στις αγορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ