Αίγυπτος: Aγοράζει μισό εκατομμύριο τόνους ρωσικού σίτου με ιδιωτική συμφωνία

 Αίγυπτος: Aγοράζει μισό εκατομμύριο τόνους ρωσικού σίτου  με ιδιωτική συμφωνία

Η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC) αγόρασε περίπου 480.000 μετρικούς τόνους ρωσικού σιταριού από την εμπορική εταιρεία Solaris την Παρασκευή, σε τιμή περίπου 270 δολαρίων ο τόνος σε βάση κόστους και ναύλου (C&F)

 

 

H κρατική εταιρεία σιτηρών της Αιγύπτου αγόρασε περίπου μισό εκατομμύριο μετρικούς τόνους ρωσικού σίτου σε ιδιωτική συμφωνία, σύμφωνα με το Reuters, πετυχαίνοντας να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές από αυτές που προσφέρονται στους πιο παραδοσιακούς διαγωνισμούς.

Ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, η Αίγυπτος πέρυσι άρχισε να στρέφεται προς τις άμεσες αγορές αντί για διαγωνισμούς, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε τις αγορές της.
Η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC) αγόρασε περίπου 480.000 μετρικούς τόνους ρωσικού σιταριού από την εμπορική εταιρεία Solaris την Παρασκευή, σε τιμή περίπου 270 δολαρίων ο τόνος σε βάση κόστους και ναύλου (C&F), δήλωσαν οι έμποροι.

Οι έμποροι είπαν στο Reuters ότι η τιμή θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι κάτω από ένα ανεπίσημο κατώτατο όριο που έχει ορίσει η κυβέρνηση της Ρωσίας για τον έλεγχο των εγχώριων τιμών σιταριού.

Άλλοι Ρώσοι προμηθευτές σιταριού υπέβαλαν προσφορές την Παρασκευή σε τιμή δωρεάν μεταφοράς 265 $ ανά μετρικό τόνο, πιστεύοντας ότι είναι η καθορισμένη κατώτατη τιμή και τιμή C&F που ξεπέρασε τα 270 $ ανά τόνο.

Οι έμποροι είπαν στο Reuters ότι το κατώτατο όριο των τιμών δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά ότι οι προμηθευτές αναμένεται να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας.


Υπάρχει έλλειψη σαφήνειας στην αγορά σχετικά με το επίπεδο της ρωσικής ελάχιστης κατώτατης τιμής.

Οι έμποροι λένε ότι υπάρχουν διαφορετικές ελάχιστες τιμές για ιδιωτικές πωλήσεις και πωλήσεις σε δημόσιους διαγωνισμούς, καθώς και διαφορετικές τιμές για πωλήσεις κάθε μήνα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου και εκπτώσεις για χαμηλότερες ποιότητες πρωτεϊνούχου σίτου.

Σε διαγωνισμό την περασμένη εβδομάδα, όλοι οι Ρώσοι προμηθευτές είχαν υποβάλει προσφορές με κατώτατο όριο τιμής 270 $ ανά μετρικό τόνο σε βάση FOB, με τιμές C&F να κυμαίνονται μεταξύ 286,25 $ και 291 $ ανά μετρικό τόνο.

Η GASC είχε επίσης αγοράσει ιδιωτικά ένα φορτίο βουλγαρικού σίτου στα 270 δολάρια ανά τόνο C&F την Παρασκευή.

Αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε τις εξαγωγές σιταριού της χώρας, η Αίγυπτος βασιζόταν κυρίως στα σχετικά φθηνά ρωσικά σιτηρά.

Πέρυσι ο υπουργός ανεφοδιασμού της Αιγύπτου είπε ότι οι αγορές απευθείας από τους προμηθευτές της επέτρεψαν να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές σε περιόδους αβεβαιότητας.

Η βορειοαφρικανική χώρα υποφέρει από κρίση συναλλάγματος μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας που προκάλεσε μεγάλο σοκ στην οικονομία της, με αποτέλεσμα να αρχίσει να αναβάλλει τις πληρωμές για το σιτάρι.

Η κυβέρνηση είχε πρόσφατα υπογράψει συμφωνία δανείου 500 εκατομμυρίων δολαρίων με το Γραφείο Εξαγωγών του Άμπου Ντάμπι (ADEX) για την αγορά εισαγόμενου σίτου από την αγροτοβιομηχανία Al Dahra με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ