Κρεμλίνο: Εμπλοκή «Αγγλοσαξόνων» στις εκρήξεις του αγωγού Nord Stream

 Κρεμλίνο: Εμπλοκή «Αγγλοσαξόνων» στις εκρήξεις του αγωγού Nord Stream

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας

 

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας μια αναφορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν πέρυσι για ένα ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε ήδη αναφερει την πιθανή εμπλοκή «Αγγλοσαξόνων».
Ανεξήγητες εκρήξεις έσπασαν τόσο τον αγωγό Nord Stream 1 όσο και τους νεόκτιστους αγωγούς Nord Stream 2, που μετέφεραν αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Washington Post ανέφερε την Τρίτη, επικαλούμενη πληροφορίες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, ότι η CIA έμαθε τον περασμένο Ιούνιο μέσω μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατασκοπείας ότι μια ομάδα έξι ατόμων από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις σκόπευε να ανατινάξει τους αγωγούς.
«Έχουμε ήδη μιλήσει για τα δεδομένα που έχουμε σχετικά με την πιθανή εμπλοκή των Αγγλοσάξωνων σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση κατά της διεθνούς ενεργειακής υποδομής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όλες οι άλλες λεπτομέρειες θα πρέπει να αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια μιας διαφανούς διεθνούς έρευνας, η οποία δεν πραγματοποιείται επί του παρόντος, και η ρωσική πλευρά δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε απόπειρα έρευνας».
Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τον όρο «Αγγλοσάξονες» για να αναφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Η αποστολή στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έθεσε την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο στο πολιτικό προσκήνιο και η καταστροφή των αγωγών Nord Stream επιτάχυνε τη μετάβαση της περιοχής σε άλλους προμηθευτές ενέργειας.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας. Και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι οι εκρήξεις ήταν εσκεμμένες, αλλά δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί ποιος ήταν υπεύθυνος. Αυτές οι χώρες και η Γερμανία ερευνούν.

Η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν το περιστατικό «πράξη δολιοφθοράς». Η Μόσχα κατηγόρησε τους ερευνητές ότι έ προσπάθησαν να κρύψουν ποιος ήταν πίσω από την επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ