Ο "αγαπημένος" των αγορών Μεχμέτ Σιμσέκ γίνεται ο νέος "τσάρος" της τουρκικής οικονομίας

Ο "αγαπημένος" των αγορών Μεχμέτ Σιμσέκ γίνεται ο νέος "τσάρος" της τουρκικής οικονομίας

Οι επενδυτές βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα μετά την εκλογική νίκη του Ερντογάν την περασμένη Κυριακή

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα διορίσει τον Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέο υπουργό Οικονομικών, επαναφέροντας στην κεντρική πολιτική σκηνή έναν υπέρμαχο των κλασικών οικονομικών για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά τις εκλογές, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Ο Σιμσέκ θα είναι υπεύθυνος για όλα τα θέματα οικονομίας στην Τουρκία στο νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο, ανέφεραν οι ανώνυμες πηγές.

Η λίρα περιόρισε για λίγο τις απώλειές της έναντι του αμερικανικού νομίσματος όταν έγιναν γνωστές οι σχετικές πληροφορίες, προτού υποχωρήσει ξανά κατά 0,3% έναντι του δολαρίου. Το κόστος ασφάλισης έναντι κρατικής χρεοκοπίας για τα επόμενα πέντε χρόνια υποχώρησε κατά περίπου 10 μονάδες βάσης στις 570 μονάδες βάσης.

Το γραφείο Τύπου του Ερντογάν όπως εκπρόσωπος του Σιμσέκ αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά στο Bloomberg.

Οι επενδυτές βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα μετά την εκλογική νίκη του Ερντογάν την περασμένη Κυριακή, με τη λίρα να υποχωρεί σε νέα χαμηλά ρεκόρ. Στην ομιλία του μετά τις εκλογές, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να εγκαταστήσει «μια οικονομική ομάδα με διεθνή αξιοπιστία» που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και το κλίμα εμπιστοσύνης.

Ο Σιμσέκ, πρώην στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch, χαίρει σεβασμού από τους επενδυτές για την υπεράσπιση των ορθόδοξων οικονομικών απόψεών του, διετέλεσε στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ερντογάν, πριν παραιτηθεί το 2018, όταν η Τουρκία.

Στην τελευταία του θητεία στο υπουργικό συμβούλιο, ο Σιμσέκ έκανε συχνά ταξίδια στο Λονδίνο με τον τότε διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετινκαγιά. Προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομικής πολιτικής, οι οποίες οδηγούσαν τη λίρα σε κατάρρευση.

Τα τελευταία χρόνια υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία έχει υιοθετήσει αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές που περιλαμβάνουν τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο Σιμσέκ θα αντικαταστήσει τον Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών από τα τέλη του 2021. Ο Νεμπάτι, που προηγουμένως ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θεωρήθηκε ότι βρίσκεται κοντά στον πρώην τσάρο της οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ