Παγκόσμια Τράπεζα: 50,8 εκατ. δολ. για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Βοσνία

  Παγκόσμια Τράπεζα: 50,8 εκατ. δολ. για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Βοσνία

Το Σεράγεβο, υποφέρει ιδιαίτερα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, και βρίσκεται στην κορυφή των καταλόγων με τις πιο μολυσμένες πόλεις

Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο 46,1 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει την αυτόνομη Βοσνιο-Κροατική Ομοσπονδία της Βοσνίας να αντιμετωπίσει την ανησυχητική ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία και τις οικονομικές συνέπειες, ανακοίνωσε η τράπεζα.
Η Βοσνία και η πρωτεύουσά της, το Σεράγεβο, υποφέρουν ιδιαίτερα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, και βρίσκεται στην κορυφή των καταλόγων με τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου τους χειμερινούς μήνες
Η βαλκανική χώρα έχει μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων ρύπανσης από λεπτή ύλη (PM2,5) στην Ευρώπη, στην οποία η καύση στερεών καυσίμων σε κατοικίες και ο τομέας των μεταφορών συμβάλλουν περίπου κατά 50% και 20% αντίστοιχα, ανέφερε η τράπεζα.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υποστηρίξει τέσσερα από τα 10 καντόνια της ομοσπονδίας για την ενίσχυση των μηχανισμών και θεσμών διαχείρισης της ποιότητας του αέρα και την εφαρμογή μέτρων για τη μείωση των εκπομπών.

Η στήριξη θα συνδυαστεί με άμεσες επενδύσεις στην οικιακή θέρμανση και τις μεταφορές για να συμβάλει στην επίτευξη μείωσης κατά 19.000 τόνων τοπικών εκπομπών PM2,5, συμπεριλαμβανομένων μέτρων ενεργειακής απόδοσης σε μονοκατοικίες, επέκτασης της ποδηλατικής υποδομής και υποστήριξης ζωνών χαμηλών εκπομπών.

"Αυτό το έργο θα συμβάλει στην ευημερία του πληθυσμού και στη συνολική περιβαλλοντική βιωσιμότητα", δήλωσε ο Κρίστοφερ Σέλντον, διευθυντής της κεντρικής τράπεζας για τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο, σε δήλωση.
«Οι καθαρές επενδύσεις που γίνονται στην ενέργεια και τις μεταφορές όχι μόνο θα μειώσουν τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων, αλλά θα αποφέρουν επιπλέον οφέλη, όπως μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εξοικονόμηση ενέργειας, βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης και δημιουργία θέσεων εργασίας», πρόσθεσε ο Sheldon.
Η έκθεση σε λεπτά σωματίδια εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, οδηγώντας σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και πρόωρους θανάτους.
Το δάνειο έχει τελική διάρκεια 31,5 έτη συμπεριλαμβανομένης περιόδου χάριτος οκτώ ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ