Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα – Συνεχίζεται η διολίσθηση

Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα – Συνεχίζεται η διολίσθηση

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα, διευρύνοντας τις απώλειές της μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η λίρα υποχωρεί στα επίπεδα των 20,15 έναντι του δολαρίου, έχοντας χάσει πάνω από το 7% της αξίας της από την αρχή του έτους.

Το Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με το 52,14% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε 47,86%.

Πριν καν γίνει γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα, οι επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούσαν για μεγάλη πτώση της λίρας, καθώς θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις των τουρκικών αρχών για τη στήριξη του νομίσματος κόντρα στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η χώρα, δεν είναι διατηρήσιμες.

«Για να αποφευχθεί μια μεγάλη κίνηση προς τα κάτω για τη λίρα και μια πιθανή συστημική οικονομική κρίση, ο Ερντογάν πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να διορίσει κάποιον σαν τον Σίμσεκ ως οικονομικό πρόσωπο», δήλωσε ο Timothy Ash, αναλυτής της BlueBay Asset Management στο CNBC.

Ο Μεχμέτ Σίμσεκ ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ο οποίος ήταν γνωστός για τις φιλικές προς την αγορά πολιτικές για του. Στη συνέχεια έγινε αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας από το 2015 έως το 2018.

«Το ερώτημα είναι αν κάποιο τέτοιο άτομο θα έχει αρκετή ελευθερία να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται στην οικονομική πολιτική, όπως τις αυξήσεις επιτοκίων», συνέχισε ο Ash.

Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας δίνει έμφαση στην επιδίωξη της ανάπτυξης και των εξαγωγών έναντι του ελέγχου των τιμών και ο Ερντογάν υποστηρίζει την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό.

«Υπάρχει ευρέως διαδεδομένη προσδοκία ότι η λίρα θα αποδυναμωθεί τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Steven Englander της Standard Chartered Bank. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει «πολλά οικονομικά ζητήματα» που θα ενταθούν μετά την επιστροφή του Ερντογάν στην εξουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ