Αντιφατικά μηνύματα απά τις αγορές για τη νίκη Ερντογάν - Ανοδικά το Χρηματιστήριο, βυθίζεται η λίρα

Αντιφατικά μηνύματα απά τις αγορές για τη νίκη Ερντογάν - Ανοδικά το Χρηματιστήριο, βυθίζεται η λίρα

Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, αν και οι μετοχές κινούνται ανοδικά μετά τη νίκη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, επεκτείνοντας την ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνησή του για τρίτη δεκαετία, όπως σημειώνει το Reuters.

Η λίρα υποχώρησε στις 20,065 ανά δολάριο, σπάζοντας το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ που έφτασε την Παρασκευή. Remaining Time-0:00FullscreenMute

Το νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 7% από την αρχή της χρονιάς, ενώ έχασε πάνω από το 90% της αξίας του την περασμένη δεκαετία, με την οικονομία να βρίσκεται εν μέσω αχαλίνωτων κρίσεων πληθωρισμού.

«Η νίκη του Ερντογάν οδήγησε σε περαιτέρω πίεση στην τουρκική λίρα», δήλωσε ο Benjamin Picton, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής μάκρο της Rabobank.

Ο Ερντογάν επικράτησε παρά τα χρόνια οικονομικής αναταραχής για τα οποία οι επικριτές του κατηγορούν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές - η αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί να τις ανατρέψει.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές καταγράφουν κέρδη με τον δείκτη αναφοράς BIST-100 να σημειώνει άνοδο 3,5% και τον τραπεζικό δείκτη πάνω από 1%. Το μερίδιο των ξένων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τουρκικές μετοχές έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και η αγορά κατευθύνεται κυρίως από τοπικούς επενδυτές.

«Μια νίκη Ερντογάν δεν προσφέρει άνεση σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Hasnain Malik, επικεφαλής έρευνας μετοχών στην Tellimer.

Η εκπληκτικά ισχυρή εμφάνιση του Ερντογάν στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 14 Μαΐου είχε προκαλέσει sell off των διεθνών ομολόγων της Τουρκίας και άνοδο του κόστους για την ασφάλιση της έκθεσης στο χρέος της.

Τα δολαριακά ομόλογα της χώρας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών την περασμένη εβδομάδα, ενώ το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο χρέος της Τουρκίας μέσω ανταλλαγών πιστωτικής αθέτησης (CDS) ανήλθε σε υψηλό επτά μηνών.

Σήμερα Δευτέρα, τα διεθνή ομόλογα της Τουρκίας παραμένουν σταθερά ενώ τα CDS κυμαίνονται στο επίπεδο κλεισίματος της Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ