DBRS: Θέτει υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ με αρνητικό outlook

DBRS: Θέτει υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ με αρνητικό outlook

Υπάρχει κίννδυνος αποτυχίας του Κογκρέσου να αυξήσει ή να να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους εγκαίρως.

Μετά τη Fitch, και η DBRS αναθεωρεί τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ. Η DBRS Morningstar ανακοίνωσε ότι θέτει υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ με αρνητικό outlook. Όπως αναφέρει στην έκθεσή της, η υποβάθμιση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας αντικατροπτίζει το κίνδυνο αποτυχίας του Κογκρέσου να αυξήσει ή να να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους εγκαίρως.

Εάν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, προειδοποιεί η DBRS και προστέτει ότι «ο ακριβής χρόνος για το πότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα διαθέσιμα μετρητά και τα έκτακτα μέτρα, το λεγόμενο X-date, είναι κάπως ασαφές».

Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen επανέλαβε την προειδοποίησή της στις 22 Μαΐου ότι η ημερομηνία αυτή θα μπορούσε να έρθει ήδη από την 1η Ιουνίου. Κρίνοντας από τα τελευταία στοιχεία για τις ημερήσιες καθαρές εισροές στον Γενικό Λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η εν λόγω ημερομηνία, το Χ-date, μπορεί να φτάσει εντός εβδομάδων, αν όχι ημερών.

Αν και εξακολουθούμε να αναμένουμε από το Κογκρέσο να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους προτού εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει ο κίνδυνος αδράνειας του Κογκρέσου καθώς πλησιάζει το X-date. Η DBRS Morningstar θα θεωρούσε οποιαδήποτε μη πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου ως μη πληρωμή. Σε ένα τέτοιο σενάριο, τα αξιόγραφα των ΗΠΑ θα υποβαθμιστούν σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι ακόμα κι αν το Κογκρέσο καταλήξει σε αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους πριν από την επίμαχη ημερομηνία, η προοπτική επαναλαμβανόμενων αντισταθμίσεων ανώτατου ορίου χρέους σε ένα πολωμένο πολιτικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει την DBRS Morningstar να κρίνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί σε επίπεδο που δεν συνάδει πλέον με αξιολόγηση AAA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ