Γαλλία: θα δαπανήσει 2 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τη χρήση του ποδηλάτου

Γαλλία: θα δαπανήσει 2 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τη χρήση του ποδηλάτου

 


Διπλασιάζει το δίκτυο ποδηλάτων στα 100.000 χλμ και θ επιδοτεί τις αγορές μεταχειρισμένων ποδηλάτων

 

Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ ( έως το 2027 για να βελτιώσει την υποδομή του ποδηλάτου και να βοηθήσει τους πολίτες να αγοράσουν ποδήλατα σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη χρήση του αυτοκινήτου και να τονώσουν την ποδηλασία, δήλωσαν την Παρασκευή οι υπουργοί της κυβέρνησης.
Στόχος θα είναι ο διπλασιασμός του δικτύου ποδηλατοδρόμων και η κυβέρνηση θα ξοδεύει 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για νέους ποδηλατόδρομους από το 2023 έως το 2027. Το υπόλοιπο του προϋπολογισμού θα διατεθεί σε άλλα μέτρα για την τόνωση της χρήσης του ποδηλάτου.
«Η προσπάθεια του κράτους για το ποδήλατο είναι άνευ προηγουμένου και μαζική», ανέφερε σε tweet ο υπουργός Μεταφορών Κλεμντ Μπον.

Η κυβέρνηση θέλει να κάνει τα ποδήλατα μια ελκυστική εναλλακτική λύση στα αυτοκίνητα και ένα μέσο μεταφοράς προσβάσιμο σε όλους από τη μικρότερη ηλικία και σε όλη τους τη ζωή, δήλωσε ο Beaune στην εφημερίδα Le Parisien.

Στόχος θα είναι να αυξηθεί το δίκτυο ποδηλατοδρόμων της χώρας από 50.000 km (30.000 μίλια) σήμερα σε 80.000 km το 2027 και 100.000 km έως το 2030, με προτεραιότητα τις επαρχιακές πόλεις και τις αγροτικές περιοχές, καθώς οι μεγάλες πόλεις έχουν ήδη λάβει σημαντική κρατική χρηματοδότηση για ποδηλατική υποδομή, είπε ο Beaune.


Περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για επιδοτήσεις για την αγορά ποδηλάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεταχειρισμένων ποδηλάτων.

Η κυβέρνηση θα αυξήσει επίσης τις δαπάνες για εγκαταστάσεις στάθμευσης ποδηλάτων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στις πόλεις, θα ενισχύσει τις δαπάνες για σήμανση αντικλεπτικών ποδηλάτων και θα παράσχει εκπαίδευση για όλους τους μαθητές του δημοτικού σχολείου.

Οι ποδηλατικές οργανώσεις χαιρέτησαν την πρωτοβουλία.

«Αυτή η οραματική πρωτοβουλία όχι μόνο θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται και ζουν οι πολίτες μας, αλλά και θα κάνει τη Γαλλία παγκόσμιο ηγέτη στην προώθηση της ποδηλατικής υποδομής και του πολιτισμού», δήλωσε ο Olivier Schneider, πρόεδρος της ένωσης ποδηλατών FUB.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ