Μήνυμα… «112» στα 700.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο

Σύνθημα... εγκατάλειψης των καυστήρων φυσικού αερίου λόγω κόστους - Στον "αέρα" 700.000 νοικοκυριά καθώς βλέπουν την τιμή να εκτινάσσεται

Μήνυμα… «112» στα 700.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο

 

Στους σχεδιασμούς για τα μέτρα στήριξης του φετινού χειμώνα που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα ενταχθεί και ένα ευρύ πλάνο ενημέρωσης των πολιτών για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας αλλά την… εγκατάλειψη -εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις τιμές- του φυσικού αερίου.

Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει μήνυμα «112» στα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο (δηλαδή να αναζητήσουν άλλο τρόπο θέρμανσης).

  1. Διότι αυτή τη στιγμή με την τιμή της μεγαβατώρας στα 240 ευρώ τα νοικοκυριά κινδυνεύουν να πληρώσουν 5πλάσιο λογαριασμό σε σχέση με πέρυσι. Ένα νοικοκυριό με επιφάνεια 120 τετραγωνικά στην κεντρική Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει πάνω από 3000 ευρώ εφόσον διατηρηθούν αυτές οι τιμές έναντι περίπου 600 ευρώ πριν ξεσπάσει η κρίση. Και σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται οι έξτρα χρεώσεις που επιβάλλονται και στον λογαριασμό του αερίου για τη διανομή κλπ.
  2. Διότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια να στηριχτούν τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο. Πέραν του επιδόματος θέρμανσης που το λαμβάνουν περίπου 160.000 νοικοκυριά με αέριο, η απευθείας στήριξη της τιμής θα είχε τεράστιο δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στα 1,5 δις. ευρώ καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η τιμή μέσα στον χειμώνα.
  3. Διότι η επιδότηση του φυσικού αερίου χτυπάει απευθείας την ελληνική οικονομία. Πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό καταλήγουν στο ταμείο της Gazprom και φουσκώνουν τον λογαριασμό των εισαγωγών. Αν οι τιμές του αερίου έμεναν στα επίπεδα των 250 ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο, θα έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα ακόμη και 17 δις. ευρώ μόνο για τις εισαγωγές αερίου.

To ερώτημα είναι βέβαια τι πρέπει να κάνουν τα 700.000 νοικοκυριά που έχουν φυσικό αέριο. Η μετατροπή στο πετρέλαιο έχει κόστος καθώς πρέπει να αλλάξει ο καυστήρας. Το ρεύμα δεν είναι φθηνό ακόμη και με τις κρατικές επιδοτήσεις ειδικά αν χρησιμοποιούνται απλά θερμαντικά σώματα και όχι αντλίες θερμότητας που έχουν το ένα τέταρτο της κατανάλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται ένα μείγμα παρεμβάσεων με ενημέρωση από τη μία αλλά και κίνητρα από την άλλη ώστε να ξεπεράσουμε με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος τον δύσκολο χειμώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ