Έρχεται κρατική επιδότηση και για το φυσικό αέριο - Στη Βουλή η τροπολογία

Έρχεται κρατική επιδότηση και για το φυσικό αέριο - Στη Βουλή η τροπολογία

Με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καθοριστούν τα κριτήρια χορήγησης της νέας επιδότησης που προωθεί η κυβέρνηση για να ξεπεραστεί ο δύσκολος χειμώνας. Αυτή τη φορά, θα αφορά στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Είναι σαφές ότι δεν θα πρόκειται για οριζόντιο μέτρο όπως θα γίνει με την επιδότηση της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά "στοχευμένο" προκειμένου να επιδοτηθούν τα νοικοκυριά με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την επιδότηση θα διατεθεί ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. 

Νομοθετικό παράθυρο για την επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου άνοιξε με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή. Από τους πόρους του ειδικού ταμείου ενεργειακής μετάβασης θα χρηματοδοτηθεί η επιδότηση και της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια όπως θα ισχύσει με την τιμή της κιλοβατώρας αλλά θα χρησιμοποιηθούν κριτήρια κατά κύριο λόγο εισοδηματικά. Η συγκεκριμένη επιδότηση είναι ανεξάρτητη από αυτή που δικαιούνται τα νοικοκυριά μέσω του επιδόματος θέρμανσης.

Το ύψος της επιδότησης του φυσικού αερίου, θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία: μες κοινή απόφαση των υπουργών περιβάλλοντος και ενέργειας και οικονομικών, δύναται να παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου Με κοινή απόφαση των υπουργών περιβάλλοντος και ενέργειας και οικονομικών, καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης, το ύψος της επιδότησης σε ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τη χορήγηση επιδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ