Διευκρινίσεις από τα ΕΛΤΑ μετά την κατάργηση απαλλαγής ΦΠΑ στα μικρά δέματα από το εξωτερικό

Διευκρινίσεις από τα ΕΛΤΑ μετά την κατάργηση απαλλαγής ΦΠΑ στα μικρά δέματα από το εξωτερικό

Οι πελάτες των ΕΛΤΑ από την 1η Ιουλίου, θα καλούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ ακόμα και για διαδικτυακές αγορές μικρότερες των 22 ευρώ που θα εισαχθούν στην Ελλάδα από τρίτες χώρες.

ΕΛΤΑ δίνουν διευκρινίσεις για τις αλλαγές που έρχονται μετά την κατάργηση απαλλαγής ΦΠΑ σε αντικείμενα μέχρι 22 ευρώ αλλά και για την αλλαγή των διαδικασιών εισαγωγής αντικειμένων e-commerce αξίας μέχρι 150 ευρώ.

Με ανακοίνωσή τους τα ΕΛΤΑ ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι, λόγω της έναρξης ισχύος νέων μέτρων ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce), από την 1η Ιουλίου, θα καλούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ ακόμα και για διαδικτυακές αγορές μικρότερες των 22 ευρώ που θα εισαχθούν στην Ελλάδα από τρίτες χώρες, από την ημερομηνία αυτή, ανεξαρτήτως της ημέρας αγοράς, οι οποίες μέχρι τώρα απαλλάσσονταν από σχετικές χρεώσεις.

Η σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει την ανάγκη επιβολής των νέων κανόνων και υποχρεώσεων εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης του e-commerce, το οποίο επιτάχυνε η πανδημία, για αντικείμενα αξίας μέχρι 150 ευρώ (B2C), προκειμένου να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, να διασφαλιστεί η διαφάνεια για τους καταναλωτές και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, η οποία επιφέρει σημαντικές απώλειες εσόδων ΦΠΑ για τα κράτη-μέλη.

Στην χώρα μας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε λεπτομερείς οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες η απόδοση του φόρου θα μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

1. Ειδικό καθεστώς εισαγωγής (import one stop shop-IOSS), όπου υπόχρεος στο φόρο είναι ο διαδικτυακός πωλητής και o φόρος αποδίδεται σε μία ηλεκτρονική πύλη «one-stop shop».
2. Ειδικές ρυθμίσεις για τη δήλωση και πληρωμή του ΦΠΑ (special arrangements), όπου υπόχρεος στο φόρο είναι ο παραλήπτης του δέματος και ο φόρος αποδίδεται, για λογαριασμό του, από τον ταχυδρομικό φορέα.
Η νέα αυτή διαδικασία, εφόσον τα αντικείμενα αξίας μέχρι 150 ευρώ έχουν αποσταλεί από τις χώρες, με ευθύνη του αποστολέα, με όλες τις προβλεπόμενες υποχρεωτικές πληροφορίες σε ηλεκτρονική μορφή ή μέσω του καθεστώτος IOSS, δεν θα επιφέρει κάποια επιβάρυνση από τα ΕΛΤΑ για τον εκτελωνισμό τους.

Ενδεχόμενες χρεώσεις για εργασίες εκτελωνισμού θα υπάρξουν μόνο για όσα αντικείμενα δεν συνοδεύονται από τις απαραίτητες ηλεκτρονικές πληροφορίες και στην περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου, σύμφωνα με τις διαδικασίες που επιβάλλει η ΑΑΔΕ.

Τονίζεται ότι η επιβολή ΦΠΑ εφαρμόζεται λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο εισόδου των εμπορευμάτων στην Ε.Ε. – και όχι το χρόνο παραγγελίας ή αποστολής των αγαθών – και αυτό θα έχει ως συνέπεια να υπάρξει επιβάρυνση ΦΠΑ για τους καταναλωτές που προχώρησαν σε αγορές πριν την 1η Ιουλίου.

Τα ΕΛΤΑ, στην ίδια ανακοίνωση, ζητούν την κατανόηση των πελατών τους για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αντικειμένων από χώρες εκτός Ε.Ε. που θα οφείλονται στην φορολογική διαχείριση αυτών στα τελωνεία της χώρας, εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας.

«Σημειώνεται ότι ο σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Ταχυδρομείων (PostEurop), της οποίας μέλος είναι τα ΕΛΤΑ, επεσήμανε προς την Ε.Ε. την ανάγκη καθορισμού μεταβατικής περιόδου για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και οι μη αναμενόμενες επιβαρύνσεις ΦΠΑ από τους καταναλωτές, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Όπως τονίζουν τα ΕΛΤΑ, υποχρεούνται να εναρμονιστούν με τη νέα ενωσιακή πολιτική, ακολουθώντας τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να διευκολύνουν τους πελάτες τους στο νέο πλαίσιο που δημιουργείται. Υπογραμμίζουν ωστόσο, ότι για τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις κατά την παραλαβή των μικροδεμάτων τους, τα ίδια ΔΕΝ φέρουν ευθύνη», καταλήγει η ανακοίνωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ