Αυξήσεις προ των πυλών στο ηλεκτρικό ρεύμα - Οδηγός Επιβίωσης για τα νοικοκυριά

Τα ψιλά γράμματα επιτρέπουν ακόμη και στους ιδιωτικούς παρόχους να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους - Τι να προσέξετε

Αυξήσεις προ των πυλών στο ηλεκτρικό ρεύμα - Οδηγός Επιβίωσης για τα νοικοκυριά

To κόστος του ρεύματος ανεβαίνει και η πολιτική προσφορών για τη  εξασφάλιση νέων πελατών γίνεται όλο και πιο δύσκολη στην ελληνική αγορά. Η εκτίναξη των τιμών των ρύπων όχι μόνο δεν επιτρέπει περαιτέρω μείωση τιμών αλλά δύσκολα θα αποφευχθούν και οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Οι προμηθευτές προεξοφλούν ότι οι τιμές της μεγαβατώρας στις ΝΟΜΕ του Οκτωβρίου (τις δημοπρασίες από τις οποίες οι εναλλακτικοί προμηθεύονται   ενέργεια στη χονδρική) θα αυξηθούν και με δεδομένο ότι χάνουν και τις ανεκμετάλλευτες ποσότητες ρεύματος που είχαν εξασφαλίσει πριν από έναν χρόνο σε χαμηλότερες τιμές (τα προϊόντα των δημοπρασιών έχουν 12μηνη «ημερομηνία λήξης») θεωρούν δεδομένο ότι στενεύουν, έτι περαιτέρω, τα περιθώρια προσφορών.

Μεγάλο πρόβλημα έχουν δημιουργήσει oi τιμές δικαιωμάτων ρύπων (που υποχρεούνται να αγοράζουν οι παραγωγοί ενέργειας) έχουν εκτοξευθεί, από 4,38 ευρώ/τόνο CO2 τον Μάιο 2017 και 13,82 ευρώ τον Απρίλιο 2018 στα 27 ευρώ τον Αύγουστο. Αντίστοιχα επηρέασαν τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος, η οποία έφθασε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στα 72,17 ευρώ/MWh. Η αύξηση στην τιμή της χονδρεμπορικής μπορεί να ενεργοποιήσει αυξήσεις στη λιανική, καθώς...στα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων που έχουν οι εναλλακτικοί πάροχοι με τους πελάτες τους, υπάρχει ρήτρα, η οποία τους επιτρέπει αύξηση της χρέωσης εάν αυξηθεί η τιμή στη χονδρεμπορική (ΟΤΣ). Η ενεργοποίηση της ρήτρας ή όχι θα καθοριστεί από την οικονομική δυνατότητα της κάθε εταιρείας να αντέξει.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι δεν έχουν ξεχωριστή χρέωση για τους ρύπους, έχουν όμως προχωρήσει σε αναπροσαρμογές των τιμολογίων τους στους υφιστάμενους συμβολαιοποιημένους πελάτες Μέσης Τάσης, ενώ έχουν ανέβει και τα επίπεδα των τιμών στα οποία παίζεται ο ανταγωνισμός των προσφορών για νέους πελάτες μεταξύ των εταιρειών προμήθειας. Οι προσφορές για νέους πελάτες όσο και για ανανεώσεις παλιών, κινούνται πάνω από τα επίπεδα των 62 – 63 ευρώ τη Μεγαβατώρα (ή 0,062 ευρώ ανα kWh).

Πώς να διαλέξω πάροχο

Η απόφαση ποιος πάροχος έχει τις συμφερότερες τιμές πρέπει να λαμβάνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε νοικοκυριού. Πριν όμως ξεκινήσετε τις συγκρίσεις πρέπει να έχετε κατά νου κάποιες βασικές έννοιες, που θα διευκολύνουν τη σύγκριση και θα μειώσουν τις εκπλήξεις.

  1. Τα τιμολόγια όλων των παρόχων έχουν ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις καθορίζονται από την εμπορική πολιτική του κάθε παρόχου και ποικίλλουν ενώ οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις περιλαμβάνουν κόστη που είναι κοινά για άλλους (τέλη,κόστος χρήση δικτύου, ΥΚΩ) και είναι σταθερές.
  2. Στις χρεώσεις δεν υπολογίζεται ο ΦΠΑ.
  3. Αν έχετε μετρητη με χρονοχρέωση μπορείτε να επωφεληθείτε από το νυχτερινό ρεύμα, αφού ο μετρητής διακρίνει την ημερήσια από την νυχτερινή κατανάλωση. ΑΝ δεν έχετε μπορείτε να τον προμηθευτείτε από το ΔΕΔΔΗΕ στο κόστος των 34 ευρώ.
  4. Δείτε αν έχετε μονοφασική KVA8, ή τριφασική KVA25, ισχύ παροχής στο σπίτι. Η ακριβότερη είναι η τριφασική.
  5. 5. Υπολογίστε την ετήσια κατανάλωσή σας, με βάση τους προηγούμενους λογαριασμούς .

Προτού αποφασίσετε καλό θα είναι να κάνετε τη σύγκριση, υπολογίζοντας την κατανάλωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος (πχ ενός έτους). Εδώ να σημειωθεί ότι πολλοί πάροχοι κάνουν ειδικές εκπτώσεις στην αρχή του προγράμματος που προσφέρουν πχ για ένα 3μηνο ή 6μηνο δημιουργώντας εντυπώσεις και στη συνέχεια χρεώνουν με βάση άλλο τιμολόγιο. Εάν λοιπόν συγκρίνετε το συνολικό ετήσιο κόστος, θα διαπιστώσετε ποιο θα είναι και το πραγματικό όφελός σας και δεν θα πέσετε στην παγίδα της αποσπασματικής σύγκρισης.

  1. Προσοχή όταν συγκρίνετε. ΑΝ είστε στη ΔΕΗ, αυτό που πρέπει να συγκρίνετε είναι το κομμάτι που αναγράφει "Χρεώσεις Προμήθειας ΔΕΗ”. Και όταν κάνετε τη σύγκριση, μην την κάνετε στο ονομαστικό τιμολόγιο αλλά υπολογίζοντας και τις τυχόν επιπλέον εκπτώσεις που προσφέρει ο κάθε πάροχος (πχ εμπρόθεσμης εξόφλησης, πάγιας εντολής κλπ). Επίσης θα πρέπει να συνυπολογίσετε και το πάγιο (εάν αυτό υπάρχει αφού κάποιοι πάροχοι δεν το χρεώνουν). Μην ξεχνάτε καθώς συγκρίνετε τις προσφορές, να προσέχετε αν ζητείται εγγύηση και ποιος είναι ο χρόνος του συμβολαίου. Αρκετές εταιρείες δε ζητούν εγγύηση, σε περίπτωση που δοθεί πάγια εντολή εξόφλησης του λογαριασμού. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συνυπολογίσετε στο όφελος και την επιστροφή της εγγύησης που είχατε δώσει στον προηγούμενο προμηθευτή σας.
  2. Προσοχή στα ψιλά γράμματα: Στις συμβάσεις περιλαμβάνονται ρήτρες ή πρόσθετες χρεώσεις για τα τιμολόγια (πχ ρήτρα Οριακής τιμής συστήματος ότι η εταιρεία μπορεί να αλλάξει τις τιμές αν αυξηθεί η τιμή χονδρικής, πρόσθετη χρέωση CO2). Επίσης εάν το συμβόλαιο έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ενημερωθείτε για το τι σημαίνει αυτό και ποια είναι τα penalties για πιθανή πρόωρη αποχώρησή σας.

Τα προγράμματα των εταιρειών

ΔΕΗ: Η εταιρεία προσφερει 2 προγράμματα οικιακό με πάγιο και οικιακο νυχτερινό με πάγιο. Ανάλογα τις καταναλώσεις οι τιμές της είναι ακριβότερες 10-20% από τον ανταγωνισμό, διαφορά που εκλείπει για τους συνεπείς πελάτες που απολαμβάνουν έκπτωση 15%.

PROTERGIA του ομίλου Μυτιληναίος:

Η εταιρεία προσφέρει έκπτωση 30% στους συνεπείς πελάτες, στις χρεώσεις ενέργειας ημέρας, 15% έκπτωση στις χρεώσεις ενέργειας νύχτας, πάγιο 3,9€/μήνα (ανεξάρτητα της κλίμακας κατανάλωσης, του τύπου παροχής), χωρίς εγγύηση με την εξόφληση μέσω πάγιας εντολής τραπεζικού λογαριασμού. Επίσης προσφέρει έλεγχο του λογαριασμού και εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την υπηρεσία myprotergia.

Το πρόγραμμα Protergia Οικιακό έχει πάγιο 1,52 ευρώ για τη μονοφασική παροχή και 4,8 ευρώ για την τριφασική, και χρέωση ανά kwh 0,0898 ευρώ για κατανάλωση ως 2.000 mw και 0,0943 ευρώ για υψηλότερες καταναλώσεις. Η εταιρεία δε ζητά εγγύηση αν η εξόφληση γίνεται μέσω πάγιας εντολής.

ΗΡΩΝ (των Ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΝGIE): Προσφέρει σε όλα τα νοικοκυριά ρεύμα με νυχτερινή χρέωση όλο το 24ωρο, για πάντα, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση νυχτερινού μετρητή, με το πρόγραμμα "Νυχτερινή Χρέωση 24/7. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια σύμβασης 24 μήνες, χρέωση ενέργειας 0,06590 €/kWh & πάγιο 4,50€/μήνα.

Το πρόγραμμα HOME1, προσφέρει χωρίς χρεώση παγίου την τιμή των 0,085 ευρώ / Kwh για κατανάλωση ως 2.000 kwh το τετράμηνο και 0,092 ευρώ/kwh για μεγαλύτερες καταναλώσεις. Ο πελάτης καταβάλλει στην ΗΡΩΝ, ως εγγύηση / προκαταβολή κατανάλωσης, το ίδιο χρηματικό ποσό το οποίο είχε καταβληθεί στον προηγούμενο προμηθευτή. Το πρόγραμμα HOME1 N προσφέρει νυχτερινό τιμολόγιο 0,066 ευρώ/kwh και ημέρα 0,085 ευρώ/kwh.

Elpedison: Η ELPEDISON έχει διαμορφώσει τις σειρές προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας για το σπίτι ElectricityHome, ElectricityHome Protect, το ELPEDISON HomePack, την Add-on Υπηρεσία "Fixed", καθώς και το προϊόν Φυσικού Αερίου GasHome. Η χρέωση νύχτας είναι 0,066 ευρώ ανά kwh και η χρέωση μέρας 0,0895. Το συμβόλαιο είναι διετές, ενώ και στα δύο προγράμματα protect, προσφέρεται η δυνατότητα κάλυψης λογαριασμού στην περίπτωση ανεργίας, ατυχήματος ή ασθενείας. Τα προγράμματα Protect έχουν κατά 1 ευρώ υψηλότερο πάγιο το μήνα και λίγο υψηλότερη τιμή ανα kwh.

GREEN: Η εταιρεία προσφέρει δύο προγράμματα, το Green Home με πάγιο 0,5 ευρώ το μήνα και το Green Home Plus με νυχτερινό τιμολόγιο ίδιο με της ΔΕΗ και πάγιο 1 ευρώ το μήνα. Οι χρεώσεις της είναι 5-8% χαμηλότερες από τη ΔΕΗ για καταναλώσεις μέχρι 2.000 MW και 12-15% χαμηλότερες για μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Volterra: Η εταιρεία προσφέρει δύο πρoγράμματα το Σπίτι μου V1 και Σπίτι μου V1 νύχτα. Η τιμή χρέσωσης είναι 10-17% φθηνότερη από τη ΔΕΗ. Η εταιρεία επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες με έκπτωση 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ