Το ράλι  στο πετρέλαιο «καίει»  την Ελλάδα

Στα ύψη η τιμή του μαύρου χρυσού  απειλεί το κόστος ενέργειας και την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας

Το ράλι  στο πετρέλαιο «καίει»  την Ελλάδα

Το ράλι πετρελαίου που έχει ξεκινήσει μετά τις εξαγγελίες Τραμπ για το Ιράν,  εαν συνεχιστεί, απειλεί το κόστος ενέργειας και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας αλλά και την ελληνική οικονομία και τους στόχους για ανάπτυξη. Ηδη το φυσικό αέριο έχει ανατιμηθεί σημαντικά, ενώ  με βάση τις σημερινές τιμές πετρελαίου η ανοδική πορεία του, προβλέπεται να συνεχιστεί, με άμεσες συνέπειες στο κόστος ενέργειας, και δημιουργώντας ανησυχία για γενικότερη αύξηση του παραγωγικού κόστους.

 

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Αν και ακόμη το πλαίσιο είναι ρευστό για τις κυρώσεις και τις συνέπειές τους , ήδη από την επομένη των ανακοινώσεων για το Ιράν, στο αμερικάνικο Χρηματιστήριο οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών σκαρφάλωσαν υψηλότερα ενώ οι μετοχές των εταιρειών μεταφορών υποχώρησαν εκτιμώντας ότι έρχεται αύξηση των τιμών των καυσίμων. Και μπορεί οι κύκλοι της αγοράς να είναι επιφυλακτικοί προς το παρόν, αλλά ήδη οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, έφτασαν τα 77,76 δολάρια το βαρέλι και οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου στα 71,75 δολ/βαρέλι.

ΠΛΗΓΗ

Όπως αναφέρει ο κ. Αντώνης Κοντολέων εκ μέρους της ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών καταναλωτών Ενέργειας) , «οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη αυξηθεί τους τελευταίους μήνες από τα 16 ευρώ η MWh στα 26 ευρώ η ΜWh. Η τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μέσω της ΔΕΠΑ απο την Gazprom, βασίζεται αποκλειστικά στις τιμές των πετρελαιοειδών προϊόντων και αναπροσαρμόζεται βάσει των τιμών αυτών. Το κόστος του φυσικού αερίου καθορίζεται από την τιμή των ανταγωνιστικών καυσίμων, δηλαδή των πετρελαιοειδών προϊόντων(oil indexed pricing). Αντίθετα οι συμφωνίες που έχει κάνει η Gazpromμε την κεντρική Ευρώπη είναι τιμές HUB που δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου. Αυτό σημαίνει οτι μια αύξηση της τιμής πετρελαίου θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στη Δ.Ευρώπη».

«Η πρόσφατη άνοδος του πετρελαίου είναι μια πρώτη ψυχολογική θα έλεγα αντίδραση και στους επόμενους μήνες θα διαπιστώσουμε αν είναι ή όχι ράλλι» σημειώνει ο κ. Ευρυπίδης Δοντάς Πρόεδρος της Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργίας και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Παραγωγής. «Αν πράγματι οι τιμές κινηθούν ανοδικά το επόμενο τρίμηνο θα επηρεαστούν πολλοί τομείς της βιομηχανικής δραστηριότητας και όχι μονο το ενεργειακό κόστος, αλλά και το κόστος πρώτων υλών και τα μεταφορικά και η βιομηχανία θα επηρεαστεί οπωσδήποτε».

Από τα ΕΛΠΕ διαβεβαιώνουν ότι παρά την αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου, η εταιρεία κάνει απαραίτητες κινήσεις ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας σε περίπτωση κυρώσεων στο Ιράν. Όπως αναφέρει ο κ. Π. Δήμου εκ μέρους της εταιρείας «σήμερα τα ΕΛΠΕ προμηθεύονται το 22% των ποσοτήτων που διαθέτουν από το Ιράν, έναντι 16% το 2016. Ωστοσο είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί, να αναπληρώσουμε τις ποσότητες αυτές από τους υπόλοιπους προμηθευτές μας όπως η Λιβύη, το Καζακστάν, η Ρωσία η Σ.Αραβία και το Ιράκ. Ομως το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές και το αν το ράλι θα είναι διαρκείας ή όχι θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και θα ξεκαθαριστεί το επόμενο διάστημα».

Υπενθυμιζεται, ότι κατά τον τελευταίο γύρο των κυρώσεων, η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν μειώθηκε κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά μετά την άρση των κυρώσεων τον Ιανουάριο του 2016 η χώρα αναδείχθηκε εκ νέου σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου.Από τότε, το Ιράν αύξησε την παραγωγή του, παράγοντας 3,81 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο του 2018, σχεδόν το 4% της παγκόσμιας παραγωγής.

Τα πάνω κάτω στην οικονομία

Κάθε σημαντική και μακράς διαρκείας αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού, χτυπά αφενός στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς είμαστε χώρα εξαρτημένη από το πετρέλαιο, αφετέρου στο κόστος παραγωγής, και φυσικά στην ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι στην εισηγητική έκθεση του φετινού προϋπολογισμού, έχει προβλεφθεί μέση τιμή του αργού πετρελαίου για το 2018, στα 50,2 δολάρια το βαρέλι τη στιγμή που οι αναλυτές της ΕΚΤ έχουν αλλάξει τις παραδοχές τους, ανεβάζοντας τον πήχη από τα 52,6 δολάρια στα 65 δολάρια. Με δεδομένο ότι κάθε αύξηση 10 δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου μειώνει το ΑΕΠ κατά περίπου 0,3%, με μια μέση τιμή 65 δολάρια, το ΑΕΠ του 2018, χάνει περίπου 0,4%, και επομένως δεν θα ξεπεράσει το 2% το 2018. Αν η τιμή στο δεύτερο εξάμηνο κινηθεί ανοδικά πάνω από τα 77 δολάρια που είναι σήμερα, η μέση τιμή θα διαμορφωθεί πολύ ψηλότερα και ανάλογα αρνητικά θα επηρεαστούν οι στόχοι του έτους.Το ντόμινο θα επηρεάσει και τα φορολογικά έσοδα, καθώς οι υπολογισμοί για αύξηση των εισπράξεων κατά περίπου 1 δις ευρώ βασίζεται στην ανάπτυξη κατά 2,4%.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ