Πόσο θα πληρώσεις το πετρέλαιο θέρμανσης μετά τις εξαγγελίες Σαμαρά

Πόσο θα πληρώσεις το πετρέλαιο θέρμανσης μετά τις εξαγγελίες Σαμαρά
Η μοναδική συγκεκριμένη και ποσοτικοποιημένη εξαγγελία στην οποία προχώρησε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ήταν η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%. Πώς μεταφράζεται αυτή η μείωση στην πράξη;  
  1. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, διαμορφώνεται σήμερα στα 330 ευρώ ανά 1000 λίτρα ή στα 33 λεπτά ανά λίτρο. Επί του ειδικού φόρου όμως επιβάλλεται και ΦΠΑ 23%. Μετά την ανακοίνωση για μείωση του ειδικού φόρου κατά 30%, ο ειδικός φόρος θα πέσει κατά 100 λεπτά στα 1000 λίτρα ή κατά 10 λεπτά ανά λίτρο. Αν ληφθεί υπόψη και η επιβολή του ΦΠΑ, τότε το συνολικό όφελος θα είναι 12 λεπτά ανά λίτρο.
  2. Αν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα, η τιμή λιανικής του θα ήταν περίπου 1,24 ευρώ. Αν λοιπόν ληφθεί υπόψη ο νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης, η νέα τιμή λιανικής για όλους τους Έλληνες, θα είναι περίπου 1,10-1,12 ευρώ ανάλογα και με το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές λιανικής (προ φόρων) τον Οκτώβριο.
  3. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα διατηρηθεί το επίδομα θέρμανσης. Αν δεν αλλάξει κάτι σε σχέση με πέρυσι (τόσο ως προς το ύψος του επιδόματος όσο και ως προς τα κριτήρια) το επίδομα θα φτάσει στα 35 λεπτά ανά λίτρο (για συγκεκριμένη ποσότητα). Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο ακόμη και με 80 λεπτά το λίτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ