«Λαχνοί» 1000 € και εκπτώσεις στα supermarket για τους δικαιούχους επιδομάτων παιδιού και ανεργίας

«Λαχνοί» 1000 € και εκπτώσεις στα supermarket για τους δικαιούχους επιδομάτων παιδιού και ανεργίας

Είστε δικαιούχος του επιδόματος τέκνων; Χάσατε τη δουλειά σας και λαμβάνετε το επίδομα ανεργίας; Ετοιμαστείτε για ριζικές αλλαγές όσον αφορά στον τρόπο καταβολής του επιδόματος που δικαιούστε. Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τις αναλήψεις μετρητών και ενεργοποιεί νέο πλαίσιο καταβολής. Πρώτον ψαλιδίζει κατά 50% το ποσό που θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό πιστώνοντας τη διαφορά σε προπληρωμένη κάρτα που θα διανέμεται σε όλους τους δικαιούχους. Και δεύτερον, δρομολογεί κίνητρα ώστε ακόμη και τα χρήματα που θα κατατίθενται στον λογαριασμό, να διατίθενται αυτομάτως στην αγορά για κατανάλωση και όχι να χρησιμοποιούνται υπό μορφή μετρητών. Μεταξύ των κινήτρων, η παροχή εκπτώσεων στα supermarket αλλά και η συμμετοχή σε κληρώσεις -στα πρότυπα της φορολοταρίας- με «έπαθλο» ακόμη και 1000 ευρώ μετρητά.

Οι αλλαγές που δρομολογούνται όσον αφορά στην καταβολή των επιδομάτων, είναι οι εξής:

  1. Αλλάζει ο τρόπος καταβολής των κοινωνικών επιδομάτων. Το 50% του ποσού θα πιστώνεται σε κάρτα και το υπόλοιπο 50% θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Το «50-50» θα ισχύσει για το επίδομα ανεργίας, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ισχύει και σήμερα) για το επίδομα τέκνων αλλά και για το επίδομα γέννησης παιδιού. Δεν θα ισχύσει για το στεγαστικό επίδομα αλλά και για τα αναπηρικά επιδόματα.
  2. Θα θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα ώστε να μην κάνουν οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων χρήση του δικαιώματός τους να προχωρήσουν σε ανάληψη του ποσού που θα τους κατατίθεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Το ένα κίνητρο σχεδιάζεται να είναι η πριμοδότηση των αγορών μέσω των supermarket. Ούτως ή άλλως, όλες οι αλυσίδες διαθέτουν προγράμματα επιβράβευσης των πελατών τους. Η ιδέα είναι το αρμόδιο υπουργείο να διαπραγματευτεί με τις αλυσίδες το κάτι παραπάνω για τις συγκεκριμένες συναλλαγές. Άλλωστε, με συναλλαγές δύο δις. ευρώ (δυνητικά) το δημόσιο θα είναι μεγάλος… πελάτης για τις αλυσίδες σούπερμαρκετ. Το δεύτερο κίνητρο είναι η θέσπιση ειδικής λοταρίας. Όσοι χρησιμοποιούν τις κάρτες τους και όχι την ανάληψη μετρητών, θα μπαίνουν σε ειδικές κληρώσεις με έπαθλα μετρητά (π.χ 1000 ευρώ)
  3. Θα διανεμηθούν κάρτες σε όλους τους δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων. Έτσι, εκτός από τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, κάρτες θα υποχρεωθούν να εκδώσουν –καθώς μέσω αυτών θα πληρώνονται και οι δικαιούχοι του επιδόματος- και όσοι εισπράττουν το επίδομα τέκνων, το επίδομα γέννησης παιδιού ή ακόμη και το επίδομα ανεργίας. Πέραν των συγκεκριμένων επιδομάτων που δίδονται μέσω του υπουργείου Εργασίας, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείται κάρτα και για την πίστωση του επιδόματος θέρμανσης. Άλλωστε, μετά το fuel pass 1 και το fuel pass2, οι καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση κάρτας στα βενζινάδικα. Στους δικαιούχους θα δοθεί δικαίωμα να εκδώσουν και άυλη κάρτα. Όμως αυτό θα προϋποθέτει ότι θα κάνει την σχετική αίτηση ο ίδιος ο δικαιούχος. Η συνήθης διαδικασία θα είναι η έκδοση της κάρτας σε φυσική μορφή.
  4. Θα καταρτιστεί ψηφιακό μητρώο με τα ονόματα όλων των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων. Στόχος, να εντοπιστούν οι πολλαπλές εγγραφές και τα φυσικά πρόσωπα που ουσιαστικά… ζουν από τα κοινωνικά επιδόματα (και τέκνων και θέρμανσης και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κλπ).
  5. Θα προχωρήσει η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8% από τις αρχές του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ