Φορολογικές δηλώσεις 2021: Άνοιξε το taxisnet - Οι νέοι κώδικες και οι αλλαγές

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Άνοιξε το taxisnet - Οι νέοι κώδικες και οι αλλαγές

Άνοιξε λίγο μετά τις 15:00 η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα (Πέμπτη 27/05) η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε «αποκαλυφθεί» το νέο έντυπο Ε1 των φετινών φορολογικών δηλώσεων το οποίο περιείχε και 9 νέους κωδικούς.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι προθεσμίες που ισχύουν είναι οι εξής:

• Οι εμπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται μέχρι και τις 27-08-2021
• Οι εκπρόθεσμες αρχικές ή οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Δυνατότητα καταβολής σε οκτώ δόσεις του φόρου εισοδήματος


Για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, θα ακολουθηθεί το περυσινό μοντέλο. Συγκεκριμένα, σε νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, μεταξύ άλλων, περιελήφθησαν:

- Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
- Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
- Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.
- Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.
- Η άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
- Η μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
- Η μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος

Πώς θα υποβάλλεται η φορολογική δήλωση

Στον αρχικό της οδηγό η ΑΑΔΕ αναφέρει τα εξής βήματα για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης:

1. Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
2. Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
3. Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
4. Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
5. Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
6. Υποβάλω τη δήλωση.
7. Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ