Τα "κρυφά δώρα" των φετινών φορολογικών δηλώσεων - Ποιοι θα κερδίσουν και πόσα

Εισιτήριο για χορήγηση επιδομάτων, επιστροφή φόρου αλλά και εξασφάλισης εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ θα αποτελέσει για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες η φετινή φορολογική δήλωση

Τα "κρυφά δώρα" των φετινών φορολογικών δηλώσεων - Ποιοι θα κερδίσουν και πόσα

Πριν από Πάσχα προγραμματίζεται να ξεκινήσει η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Και εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι περιμένουν το άνοιγμα της πλατφόρμας πως και πώς καθώς με την υποβολή των φετινών δηλώσεων -και λόγω της μείωσης των εισοδημάτων- θα ανοίξει ο δρόμος για την εξασφάλιση επιστροφών φόρου, επιδομάτων και εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ. 

Τα εισοδήματα που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων ετών. Εκτιμάται ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων θα πέσουν για πρώτη φορά κάτω από τα 70 δις. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δηλώσουν λιγότερα εισοδήματα λόγω «κουρέματος». Οι αυτοαπασχολούμενοι επειδή έκλεισαν τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις τους υποχρεωτικά. Και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα επειδή μπήκαν οι συμβάσεις τους σε αναστολή. Επειδή όμως τα εισοδήματα θα είναι χαμηλότερα, αυτομάτως θα «γεννηθούν» δικαιώματα για τους φορολογούμενους. Πρώτον θα υπάρξουν οι περισσότερες επιστροφές φόρου των τελευταίων ετών κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Δεύτερον, θα αυξηθεί κατά περισσότερες από 200 χιλιάδες ο αριθμός των δικαιούχων «κουρέματος» του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 50%. Και τρίτον, θα γίνουν περισσότεροι οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων που θα διατεθούν φέτος με κυριότερα εξ’ αυτών το επίδομα τέκνων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα ενοικίου.

Ειδικότερα:

Το «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ «κουρεύεται» αυτόματα κατά 50% από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αυτά, μέχρι και πέρυσι, τα έπιαναν περίπου 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Φέτος, θα γίνουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο λόγω της μείωσης εισοδημάτων που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ. Ποια είναι τα κριτήρια για την μείωση του ΕΝΦΙΑ;

α. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

β. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ,τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οι επιστροφές φόρου

Δύο είναι οι μεγάλες ομάδες φορολογουμένων που θα πάρουν φέτος επιστροφή φόρου για πρώτη φορά. Η πρώτη περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχουν ως μοναδική πηγή εισοδήματος τον μισθό τους. Από τη στιγμή που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής μέσα στο 2020 -και αυτό ισχύει για περισσότερους από 700.000 πολίτες- θα τους έχει παρακρατηθεί περισσότερος φόρος από αυτόν που αναλογεί. Η διαφορά, θα επιστραφεί μέσω του εκκαθαριστικού. Από την άλλη, η δεύτερη ομάδα, περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν υποστεί παρακράτηση φόρου 20% στα τιμολόγια που έχουν εκδώσει μέσα στο 2020. Ο φόρος που θα αναλογεί από την στιγμή που θα έχουν υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος το 2020 λόγω της πανδημίας, θα είναι πολύ λιγότερος από το ποσό της παρακράτησης και θα υπάρξει σημαντική μείωση

Τα επιδόματα

Η εξήγηση όσον αφορά στα επιδόματα είναι πολύ απλή: λόγω της μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος, περισσότεροι θα «πιάσουν» τα εισοδηματικά κριτήρια και θα καταστούν για πρώτη φορά δικαιούχοι επιδομάτων. Σημαντική αύξηση δικαιούχων αναμένεται στο επίδομα τέκνων καθώς εκεί θα έχουμε και αύξηση δικαιούχων αλλά και αύξηση επιδομάτων για τους σημερινούς δικαιούχους. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το επίδομα ενοικίου. Πάντως, στην κυβέρνηση θα συμπεριλάβουν στα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για να κριθεί αν κάποιος είναι δικαιούχος επιδόματος ή όχι και το ποσό των 534 ευρώ (ή τον 800 ευρώ) που δόθηκε σε όσους μπήκαν σε καθεστώς αναστολής μέσα στο 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ