Τα έξι κλειδιά στην 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής
Ανοίγει η πλατφόρμα my business support - σε δύο φάσεις οι αιτήσεις

Με ή χωρίς ανασχηματισμό, η επιστρεπτέα προκαταβολή προχωρά κανονικά. Η 5η φάση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα ενώ η ένεση ρευστότητας αναμένεται να φτάσει στο ένα δις. ευρώ. Με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης 1000 ευρώ αλλά και με επιδότηση 50% η 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα γίνει η αίτηση εκδήλωση ενδιαφέροντος, μετά θα έχουμε τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού το ποσό της δανειοδότησης και στην τελική φάση θα υποβάλλονται οι αιτήσεις αποδοχής των ποσών που θα εμφανίζει το σύστημα my business support για την κάθε επιχείρηση ή για τον κάθε επαγγελματία
Τα βασικά χαρακτηριστικά της 5ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι τα εξής:
- Η 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ολοκληρωθεί ύστερα από την υποβολή δύο αιτήσεων. Θα ακολουθηθεί δηλαδή το μοντέλο της 1ης, της 2ης και της 3ης φάσης και όχι το μοντέλο της 4ης φάσης. Στην 4η φάση, αρκούσε μια αίτηση, ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του ποσού που θα ελάμβανε ο κάθε επαγγελματίας ήταν εκ των προτέρων γνωστός και τα χρήματα καταβάλλονταν μέσα σε λίγα 24ωρα. Τώρα, πρώτα θα υποβληθούν οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μετά θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση με τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού του ποσού επιχορήγησης και θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος αιτήσεων για την εκταμίευση των ποσών. Ο λόγος για τον οποίο επανερχόμαστε στις διπλές αιτήσεις είναι για να ελεγχθεί το ποσό που θα δοθεί στους επαγγελματίες και να μην «ξεφύγει» ξανά ο προϋπολογισμός του μέτρου όπως συνέβη με την 4η φάση.
- Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης θα είναι οι επαγγελματίες που εμφάνισαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 20% στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2020.
- Το ποσό που καταβλήθηκε στις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής θα αφαιρείται από το ποσό που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα στο πλαίσιο της 5ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και μόνο αυτή η ρύθμιση θα περιορίζει αισθητά τα χρήματα που θα πάρουν οι επαγγελματίες, ειδικά αυτοί που ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις και όχι σε αυτές που έχουν παραμείνει υποχρεωτικά κλειστές μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου. Αντίθετα, λιανεμπορικές επιχειρήσεις –ειδικά αυτές που έχουν αυξημένα έσοδα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων αλλά και επιχειρήσεις εστίασης, θα λάβουν σημαντική ενίσχυση καθώς η τεράστια απώλεια εσόδων του Δεκεμβρίου θα ανεβάσουν αισθητά το ποσό που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα.
- Η απόφαση θα ενσωματώνει και την εξαγγελία του πρωθυπουργού για ελάχιστο ποσό δανεισμού τουλάχιστον 1000 ευρώ για κάθε επαγγελματία που θα κάνει αίτηση και φυσικά θα πληροί το βασικό κριτήριο της μείωσης εσόδων κατά τουλάχιστον 20%. Η απόφαση θα προβλέπει και άλλα ελάχιστα όρια δανεισμού ανάλογα με το προσωπικό που απασχολεί η κάθε επιχείρηση.
- Το 50% του ποσού της χρηματοδότησης θα είναι μη επιστρεπτέο. Δηλαδή, εξαρχής ο επαγγελματίας θα γνωρίζει ότι από το ποσό της χρηματοδότησης, θα επιστρέψει μόνο το μισό και αυτό σε 40 δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά. Το επιτόκιο θα διαμορφώνεται στο 0,94%.
- Όποιος εκταμιεύσει το ποσό που προβλέπεται κατά την 5η φάση, θα υποχρεωθεί να μην προχωρήσει σε μείωση προσωπικού τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΑΔΕ – myPROPERTY: Επεκτείνεται η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων
Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας διευκολύνει περαιτέρω συμβολαιογράφους και φορολογούμενους
Αυξάνεται το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις - Παραδείγματα
Το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πως θα αμφισβητήσετε τα τεκμήρια φορολόγησης - Ανοιξε η πλατφόρμα
Αναλυτικά η διαδικασία για τις αιτήσεις
ΑΑΔΕ: Απλοποιείται η διακοπή εργασιών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Τι αλλάζει κι από πότε
ΑΑΔΕ: Έγινε η αυτόματη υποβολή των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων για 835.766 φυσικά πρόσωπα
Σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου, είτε εφάπαξ είτε με τμηματικές καταβολές μέχρι τις 31/7/2025, παρέχεται…
Η «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων - Εξτρα εισόδημα 14,4 δισ. ευρώ δήλωσαν οι Έλληνες το 2024
Πληρώθηκαν συνολικά επιπλέον φόροι 2,2 δισ. ευρώ.
ΣτΕ: Παράνομο το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb – Η Ολομέλεια την τελική κρίση
Η 7μελής σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Επικρατείας ακύρωσε την εγκύκλιο της…
Η ΑΑΔΕ πατά το κουμπί για 1,5 εκατ. προσυμπληρωμένες δηλώσεις την Παρασκευή - Τι πρέπει να προσέξετε
Θα προχωρήσει στην οριστικοποίηση της δήλωσης και θα εκδώσει το οριστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Τα εισοδήματα που δεν πιάνει το ραντάρ της Εφορίας
Η ΑΑΔΕ προχώρησε στην επικαιροποίηση της λίστας των αποζημιώσεων, επιδομάτων, ασφαλίστρων και λοιπών βοηθημάτων, που…
Αναδρομικά: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις - Οι υπόχρεοι και οι προθεσμίες
Πώς και πότε πρέπει να δηλωθούν στην εφορία - Τι να προσέξετε
Πώς διαμορφώνεται το φορολογικό τοπίο για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα - Ερευνα της ΕΥ
Η συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας στην Ελλάδα, η κορυφαία προτεραιότητα για την…
30/04/2025 19:32
Galaxy Cosmos Mezz: Ζημιές 4,5 εκατ. ευρώ το 2024
30/04/2025 19:18
Έκλεισε η συμφωνία για την εξαγορά της Άκτωρ Παραχωρήσεις από την Αktor - Στα 367 εκατ. το τίμημα
30/04/2025 18:57