Τα έξι κλειδιά στην 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής
Ανοίγει η πλατφόρμα my business support - σε δύο φάσεις οι αιτήσεις

Με ή χωρίς ανασχηματισμό, η επιστρεπτέα προκαταβολή προχωρά κανονικά. Η 5η φάση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα ενώ η ένεση ρευστότητας αναμένεται να φτάσει στο ένα δις. ευρώ. Με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης 1000 ευρώ αλλά και με επιδότηση 50% η 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα γίνει η αίτηση εκδήλωση ενδιαφέροντος, μετά θα έχουμε τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού το ποσό της δανειοδότησης και στην τελική φάση θα υποβάλλονται οι αιτήσεις αποδοχής των ποσών που θα εμφανίζει το σύστημα my business support για την κάθε επιχείρηση ή για τον κάθε επαγγελματία
Τα βασικά χαρακτηριστικά της 5ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι τα εξής:
- Η 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ολοκληρωθεί ύστερα από την υποβολή δύο αιτήσεων. Θα ακολουθηθεί δηλαδή το μοντέλο της 1ης, της 2ης και της 3ης φάσης και όχι το μοντέλο της 4ης φάσης. Στην 4η φάση, αρκούσε μια αίτηση, ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του ποσού που θα ελάμβανε ο κάθε επαγγελματίας ήταν εκ των προτέρων γνωστός και τα χρήματα καταβάλλονταν μέσα σε λίγα 24ωρα. Τώρα, πρώτα θα υποβληθούν οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μετά θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση με τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού του ποσού επιχορήγησης και θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος αιτήσεων για την εκταμίευση των ποσών. Ο λόγος για τον οποίο επανερχόμαστε στις διπλές αιτήσεις είναι για να ελεγχθεί το ποσό που θα δοθεί στους επαγγελματίες και να μην «ξεφύγει» ξανά ο προϋπολογισμός του μέτρου όπως συνέβη με την 4η φάση.
- Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης θα είναι οι επαγγελματίες που εμφάνισαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 20% στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2020.
- Το ποσό που καταβλήθηκε στις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής θα αφαιρείται από το ποσό που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα στο πλαίσιο της 5ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και μόνο αυτή η ρύθμιση θα περιορίζει αισθητά τα χρήματα που θα πάρουν οι επαγγελματίες, ειδικά αυτοί που ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις και όχι σε αυτές που έχουν παραμείνει υποχρεωτικά κλειστές μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου. Αντίθετα, λιανεμπορικές επιχειρήσεις –ειδικά αυτές που έχουν αυξημένα έσοδα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων αλλά και επιχειρήσεις εστίασης, θα λάβουν σημαντική ενίσχυση καθώς η τεράστια απώλεια εσόδων του Δεκεμβρίου θα ανεβάσουν αισθητά το ποσό που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα.
- Η απόφαση θα ενσωματώνει και την εξαγγελία του πρωθυπουργού για ελάχιστο ποσό δανεισμού τουλάχιστον 1000 ευρώ για κάθε επαγγελματία που θα κάνει αίτηση και φυσικά θα πληροί το βασικό κριτήριο της μείωσης εσόδων κατά τουλάχιστον 20%. Η απόφαση θα προβλέπει και άλλα ελάχιστα όρια δανεισμού ανάλογα με το προσωπικό που απασχολεί η κάθε επιχείρηση.
- Το 50% του ποσού της χρηματοδότησης θα είναι μη επιστρεπτέο. Δηλαδή, εξαρχής ο επαγγελματίας θα γνωρίζει ότι από το ποσό της χρηματοδότησης, θα επιστρέψει μόνο το μισό και αυτό σε 40 δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά. Το επιτόκιο θα διαμορφώνεται στο 0,94%.
- Όποιος εκταμιεύσει το ποσό που προβλέπεται κατά την 5η φάση, θα υποχρεωθεί να μην προχωρήσει σε μείωση προσωπικού τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρύθμιση οφειλών: Ενίσχυση των κινήτρων από την ΑΑΔΕ - Πότε δεν ασκείται ποινική δίωξη
Βασικές καινοτομίες που εισάγονται με τις νέες διατάξεις
Τεχνητή νοημοσύνη κατά φοροδιαφυγής - Νέα όπλα στην φαρέτρα της ΑΑΔΕ
Tο μπαράζ των διασταυρώσεων θα αφορά σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες
Εντατικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ για την πάταξη του λαθρεμπορίου ναυτιλιακών καυσίμων - Τρία κρούσματα
Πρόστιμα άνω των 161.000 ευρώ
Πόθεν έσχες: Ξεκίνησε η υποβολή των δηλώσεων - Οι κρίσιμοι κωδικοί και οι παγίδες - Τι αλλάζει
Τα βήματα για την υποβολή της δήλωσης πόθεν έσχες
ΑΑΔΕ: Όλα τα Τελωνεία και 51 νέες διαδικασίες στα «Αιτήματά μου» και τα «Ραντεβού μου»
Όλες οι αναβαθμισμένες λειτουργίες είναι διαθέσιμες μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE
ΑΑΔΕ: Μέσω ψηφιακής εφαρμογής, από 1η Αυγούστου, η δήλωση ρευστών διαθεσίμων στα Τελωνεία
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα Τελωνεία και στα 42 σημεία εισόδου- εξόδου…
ΑΑΔΕ: Οι 10+1 φορολογικές υποχρεώσεις έως 31 Ιουλίου
Μέχρι τις 31 Ιουλίου οι φορολογούμενοι πρέπει να διεκπεραιώσουν 11 φορολογικές υποχρεώσεις
Οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του μήνα – Τι ισχύει για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Kρίσιμες προθεσμίες για δηλώσεις, πληρωμές και ρυθμίσεις
Φορολογικές δηλώσεις: Υποβλήθηκαν πάνω από 7 εκατ. φέτος - Πόσοι αμφισβήτησαν τα τεκμήρια
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Φορολογικές δηλώσεις: Πρόσθετος φόρος- ρεκόρ 2.050 ευρώ για έναν στους τρεις φορολογούμενους
Λήγει τα μεσάνυχτα η παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
"Λαυράκια" από την ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν μετρητά, τσιγάρα και… μπακλαβάς
Τι κατέσχεσε η ΑΑΔΕ στα τελωνεία της χώρας από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο
Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση για την υποβολή έως 21 Ιουλίου
Ο επιπλέον χρόνος που δίνεται, επαρκεί για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.