Σήμερα τα αποκαλυπτήρια για τις νέες ρυθμίσεις στην εφορία

Και σχέδιο για "μισή δόση" από τις τράπεζες μέσα στο 2021 για όσους δεν μπουν στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ

Σήμερα τα αποκαλυπτήρια για τις νέες ρυθμίσεις στην εφορία

Αποκαλυπτήρια για τις νέες ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία. Με τον προβληματισμό να μεγαλώνει λόγω της συσσώρευσης «παγωμένων» ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τόσο προς εφορία όσο και προς τράπεζες, εντός της ημέρας ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει το τι μέλλει γενέσθαι με τα χρέη στην εφορία. Αναμένεται να ανακοινώσει την άτοκη ρύθμιση των 12 δόσεων, την 24αρα ρύθμιση με το επιτόκιο του 2,5% αλλά και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε όσους έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων εν μέσω πανδημίας. Σενάριο και για «ανακοίνωση έκπληξη»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί τόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών για το πώς θα γίνει μέσα στο 2021 η επιστροφή στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο. Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν συσσωρεύσει απλήρωτα χρέη προς την εφορία συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ τουλάχιστον λόγω των αναστολών που έχουν ψηφιστεί και οι οποίες «παγώνουν» υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το 2021. Επίσης, χιλιάδες δανειολήπτες έχουν εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που τους δίνουν οι τράπεζες και οι έχουν «παγώσει» την πληρωμή των δόσεων κυρίως στεγαστικών δανείων. Επειδή το 2021 θα είναι το έτος της επανέναρξης των πληρωμών αναζητούνται λύσεις διευκόλυνσης προκειμένου οι πολίτες να μην βρεθούν σε αδιέξοδο είτε απέναντι στο δημόσιο, είτε απέναντι στην εφορία. Έτσι, εξετάζονται οι ακόλουθες λύσεις:

  1. Για τα χρέη προς την εφορία (αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία) αναμένεται να ανακοινωθεί ένα «πακέτο» μέτρων από την κυβέρνηση. Θα περιλαμβάνει την εξαγγελία για τακτοποίηση όλων των χρεών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέσα στο 2020 σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο της τάξεως του 2,5%.
  2. Υπάρχουν φορολογούμενοι οι οποίοι μέσα στην πανδημία έχασαν την ρύθμιση των 120 δόσεων που είχαν από παλιά. Επειδή αυτό συνεπάγεται πολύ μεγάλη απώλεια προνομίων και αναβίωση τόκων, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να μπορούν εκ νέου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Δεν έχει διευκρινιστεί αν όσοι έχουν υφιστάμενη δόση 120 δόσεων θα μπορούν να ενσωματώσουν και τα χρέη που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία ή αν θα πρέπει να κάνουν δύο διαφορετικές ρυθμίσεις.
  3. Υπάρχει σενάριο για «έκτακτη» επέκταση της πάγιας ρύθμισης προκειμένου υφιστάμενα χρέη αλλά οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, να μπορούν να τακτοποιηθούν ακόμη και σε 36 ή σε 48 δόσεις. Έχει ήδη αναγνωριστεί ως πρόβλημα το γεγονός ότι εκτός από τις οφειλές που ανεστάλησαν μέσα στο lockdown υπάρχουν και χρέη που δεν πληρώθηκαν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κυρίως από τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της οικονομικής κρίσης.
  4. Για τα χρέη προς τις τράπεζες, μια «απάντηση» θα δώσει το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Μετά και την παράταση που δόθηκε για το τέλος Οκτωβρίου, τα δάνεια που θα ενταχθούν, αναμένεται να προσεγγίσουν τα 200.000. Αυτοί οι δανειολήπτες θα πέσουν στα «μαλακά» τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2021 καθώς από τις μηδενικές καταβολές δόσεων (λόγω του παγώματος) που ισχύουν σήμερα, θα περάσουν στην καταβολή δόσης της τάξεως του 10% του συνολικού ποσού.
  5. Για όσους δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, οι τράπεζες αναμένεται να ετοιμάσουν προτάσεις ρυθμίσεων ώστε μέσω επιμηκύνσεων ή μερικής αναστολής πληρωμών, να υπάρξει ομαλή επιστροφή στην «κανονικότητα». Για παράδειγμα, εξετάζεται το 2021 να καταβάλλεται «μισή δόση» για χρονικό διάστημα από τρεις έως και 12 μήνες ανάλογα με την ανάγκη του κάθε πελάτη. Αυτή τη στιγμή, σε πλήρη αναστολή εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 360.000 δάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ