Τα τρία «πακέτα» για τη ρύθμιση οφειλών των κορωνόπληκτων

Παρατείνονται έως το τέλος Δεκεμβρίου όλες οι οφειλές που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία – ειδικά προγράμματα διευκόλυνσης για τις εποχικές επιχειρήσεις

Τα τρία «πακέτα» για τη ρύθμιση οφειλών των κορωνόπληκτων

Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις που ανεστάλησαν λόγω του lockdown προκειμένου να πληρωθούν από το τέλος Αύγουστου μέχρι και τον Οκτώβριο, παρατείνονται εκ νέου μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ η πληρωμή τους μέσα στο 2021 θα γίνει με τρεις εναλλακτικούς τρόπους: Πρώτον, άτοκα σε 12 δόσεις με την πληρωμή της 1ης δόσης να γίνεται στο τέλος Ιανουαρίου. Δεύτερον, έντοκα σε 24 δόσεις με την πληρωμή της δόσης να γίνεται στο τέλος Ιανουαρίου.  Το τρίτο πακέτο θα αφορά τις εποχικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτές, επειδή το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι «νεκρό» από πλευράς εσόδων, εξετάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη περίοδος χάριτος μέχρι και τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2021.

Εκτός από τις οφειλές που έχουν ήδη ανασταλεί –δόσεις ρυθμίσεων και ΦΠΑ μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαίου κλπ, αναμένεται να υπάρξουν και άλλες αναστολές. Έτσι, στο καλάθι των φορολογικών υποχρεώσεων που θα μπορούν να πληρωθούν από το 2021 και μετά, αναμένεται να συγκεντρωθούν ακόμη και πάνω από 2 δις. ευρώ. Αυτό το ποσό, θα λείψει μεν από τον προϋπολογισμό του 2020 –ο οποίος είναι ούτως ή άλλως βυθισμένος στα ελλείμματα- αλλά θα προστεθεί στον προϋπολογισμό του 2021 και του 2022 διευκολύνοντας την προσπάθεια επιστροφής της χώρας στον δρόμο της ανάκαμψης αλλά και των πλεονασμάτων.

Με το πρόγραμμα στο οποίο καταλήγει η κυβέρνηση –αναστολή μέχρι και το τέλος του χρόνου και μετάθεση πληρωμών από τον Ιανουάριο ή τον Απρίλιο του 2021- ουσιαστικά επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πάρουν ακόμη μια βαθιά ανάσα ρευστότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά για την περίοδο που διανύουμε η οποία έχει «φορτωθεί» και με τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ