Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μικρούς οινοπαραγωγούς

Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μικρούς οινοπαραγωγούς

Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ και επιβαρύνσεων

Επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης τον οποίο είχαν προκαταβάλει οι μικροί οινοπαραγωγοί για κρασί που δεν διατέθηκε στην κατανάλωση στο διάστημα έως την κατάργηση του φόρου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών που υποστηρίζει πως «έτσι αποκαθίσταται μια αδικία εις βάρος των μικρών οινοπαραγωγών, η οποία τους είχε επιβληθεί με τις φορολογικές επιβαρύνσεις της προηγούμενης κυβέρνησης».

Ειδικότερα, με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ και των λοιπών επιβαρύνσεων, που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για κρασί, το οποίο, όμως, δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση κατά την περίοδο που ίσχυε ο συντελεστής ΕΦΚ κρασιού και έως την ημερομηνία κατάργησής του.

Επιπλέον, με την υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία διαγραφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κρασιού και των λοιπών επιβαρύνσεων στην περίπτωση που οι εν λόγω επιβαρύνσεις είχαν μεν βεβαιωθεί σε μικρούς οινοπαραγωγούς, αλλά δεν έχουν εισπραχθεί για αποθέματα κρασιού, το οποίο δεν είχε διατεθεί στην κατανάλωση κατά το ανωτέρω διάστημα.


Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Βάζουμε τέλος στις στρεβλώσεις, τις οποίες δημιούργησε ένας άδικος φόρος, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου της ελληνικής οινοποιίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ