Όλες οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση της εφορίας – Υπολογίστε τα οφέλη

«Παγίδα» με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ζητούν οι δανειστές – Την επόμενη εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις

Όλες οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση της εφορίας – Υπολογίστε τα οφέλη

Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τον διπλασιασμό των δόσεων στην πάγια ρύθμιση προκειμένου να διευκολύνει και όσους αποκτήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου του 2020. Οι δανειστές όμως, θέλουν οι δόσεις να εξαρτώνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα κάτι που αν περάσει θα καταστήσει την πάγια ρύθμιση αυστηρότερη από ότι είναι σήμερα. Τι θα σημάνει όμως η αύξηση των δόσεων από 12 σε 24; Υπολογίστε μόνοι σας.                

Η ελληνική πλευρά θέλει να αυξηθούν οι δόσεις από 12 σε 24 για όλες τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και από 24 σε 48 για τις υποχρεώσεις που προέρχονται από έκτακτες αιτίες όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς. Ωστόσο, οι δανειστές ζητούν ο αριθμός των δόσεων να καθορίζεται βάσει του εισοδήματος των οφειλετών κάτι που αν περάσει θα καταστήσει την πάγια ρύθμιση «σκληρότερη» από ότι είναι σήμερα για όσους δηλώνουν τα εισοδήματά τους στην εφορία.

Οι αλλαγές θα αφορούν στα χρέη που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα μετά την 1/1/2020. Δηλαδή, δεν θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιον που θα αφήσει φέτος απλήρωτο τον ΕΝΦΙΑ ή τον φόρο εισοδήματος, να τον τακτοποιήσει σε περισσότερες από 12 δόσεις. Για τα χρέη που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1/1/2020 θα ισχύσουν οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση, για να μην δυσκολέψει το σύστημα για κανέναν, προωθεί μια συμβιβαστική λύση η οποία προβλέπει το εξής: η ρύθμιση έως 12 δόσεις (ή 24 για τους φόρους κληρονομιάς) να είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια όπως ισχύει και σήμερα και η αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 24 ή 48 αντίστοιχα να καθορίζεται από το εισόδημα και την περιουσία του οφειλέτη. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια «μικρογραφία» της ρύθμισης των 120 δόσεων καθώς ουδείς αποκλείεται από τη ρύθμιση ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός δόσεων παρέχεται μόνο σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη (τουλάχιστον με βάση την εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ).

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, όταν τέθηκε επίσημα από την ελληνική πλευρά το θέμα βελτίωσης της πάγιας ρύθμισης, επικαλέστηκαν για μια ακόμη φορά το επιχείρημα ότι τέτοιου είδους διευκολύνσεις πλήττουν την «κουλτούρα» πληρωμών. Επίσης, επιμένουν στο να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης και στην πάγια ρύθμιση καθώς εκτιμούν ότι ακόμη και σήμερα γίνεται «κατάχρηση». Ουσιαστικά, σήμερα, μπορεί να τακτοποιηθεί μια οφειλή στην εφορία πριν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη. Και αυτό διότι δεν υπάρχει κριτήριο ένταξης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώνει κάποιος διαθέσιμο εισόδημα το οποίο να προκύπτει ότι είναι επαρκές για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων. Η μεγάλη ένσταση των θεσμών είναι ότι με την ισχύουσα μορφή της ρύθμισης, μπορεί κάποιος να μεταφέρει οφειλές του τρέχοντος έτους, στο επόμενο. Δηλαδή, αν βεβαιώθηκε τον Ιούλιο ποσό 1000 ευρώ ως φόρος εισοδήματος, ο φορολογούμενος μπορεί να πληρώσει φέτος 6 δόσεις των 86 ευρώ και τις υπόλοιπες έξι δόσεις να τις καταβάλλει μέσα στο 2020 ( σ.σ η διαφορά από τα 1000 ευρώ προκύπτει επειδή η ρύθμιση είναι έντοκη και τοκίζεται με επιτόκιο 5,05%).

Δείτε πως λειτουργεί σήμερα η πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα από το εργαλείο του fpress.gr. Σας επιτρέπει να «παίξετε» με τον αριθμό των δόσεων ώστε να δείτε τη διαφορά ανάμεσα στις 12 και στις 24 δόσεις. Λαμβάνεται υπόψη και το επιτόκιο που σήμερα διαμορφώνεται στο 5,05%.

Υπολογισμός δόσης για τη ρύθμιση της οφειλής στην εφορία