Κατασχέσεις και σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς – Τι πρέπει να κάνετε

Το «μακρύ χέρι» της εφορίας μπαίνει και στις περιπτώσεις που ένας από τους συνδικαιούχους χρωστάει στο Δημόσιο

Κατασχέσεις και σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς – Τι πρέπει να κάνετε

Κανείς δεν φαίνεται να γλιτώνει από τις κατασχέσεις της εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών πάνω από 100 δισ. ευρώ έχει θορυβήσει την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία παίρνει αυστηρά μέτρα και προχωράει σε κατασχέσεις σε φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία.

Το «μακρύ χέρι» της εφορίας μπαίνει και στις περιπτώσεις που ένας από τους συνδικαιούχους χρωστάει στο Δημόσιο.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι υπόλοιποι συνδικαιούχοιι κινδυνεύουν να χάσουν μέσω της κατάσχεσης χρήματα όχι μόνο από τις καταθέσεις που βρίσκονται στο λογαριασμό αλλά κυρίως τους μισθούς και τις συντάξεις που κατατίθενται σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό. Και αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν έχουν δηλώσει τους λογαριασμούς αυτούς ως ακατάσχετους.

Σύμφωνα με την νομοθεσία το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να κατάσχει από κοινούς λογαριασμούς τα διαθέσιμα υπόλοιπα που αντιστοιχούν στα ποσοστά κυριότητας που κατά τεκμήριο έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, έστω κι αν οι έτεροι συνδικαιούχοι - μη οφειλέτες του Δημοσίου έχουν δηλώσει τους λογαριασμούς αυτούς ως «ακατάσχετους».

Μόνο εφόσον και οι οφειλέτες του Δημοσίου συνδικαιούχοι έχουν δηλώσει κι αυτοί τους ίδιους λογαριασμούς ως «ακατάσχετους» γλιτώνουν και οι μη οφειλέτες τις κατασχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση το «όπλο» για τους φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Τaxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Προσοχή! Για τα χρέη στην εφορία τα οποία είναι κάτω των 500 ευρώ, η εντολή είναι να μην πραγματοποιούνται κατασχέσεις, αλλά να ειδοποιείται και να πιέζεται ο οφειλέτης με τηλεφωνικές κλήσεις και ειδοποιήσεις. Αν δεν αποδώσουν οι τηλεφωνικές κλήσεις και δεν υπάρξει καταβολή ή ρύθμιση του ποσού, τότε δεν αποκλείεται να γίνει και κατάσχεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ