Τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα ωφεληθούν

Τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα ωφεληθούν

 


Σε έναν αγώνα δρόμου για να παρουσιάσει ένα καλό, προεκλογικό «δώρο» σε έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, έχει επιδωθεί η κυβέρνηση.
Η υπόσχεση για μείωση του φόρου ακινήτων πρόκειται να λάβει σάρκα και οστά εντός των επόμενων εβδομάδων με τα επικρατέστερα σενάρια να βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση. Όσο λιγότερα είναι τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, τόσο μεγαλύτερη η μείωση του φόρου.

Περισσότεροι από τους μισούς ιδιοκτήτες ακινήτων εκτιμάται ότι θα δουν την επιβάρυνση να περιορίζεται από την επόμενη χρονιά.

Όπως διαρρέουν στελέχη κυβερνητικά, με βάση τις αλλαγές που σχεδιάζονται, για περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες με χαμηλής αξίας ακίνητα έως 60.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30%.

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά δύο προτάσεις με κλιμακωτούς συντελεστές μείωσης του ΕΝΦΙΑ από 10% ως 30% το 2019, που αφορούν ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία έως και 150.000 ευρώ, έχει έτοιμες το υπουργείο Οικονομικών.

Η τελική απόφαση για την κλίμακα θα «κλειδώσει» στις συναντήσεις με τους δανειστές.

Οι προτάσεις

Η πρώτη πρόταση, η οποία φαίνεται να κερδίζει έδαφος, προβλέπει ότι ο νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα έχει τρεις συντελεστές μείωσης, οι οποίοι θα κλιμακώνονται ως εξής: 10%, 20% και 30%, ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας και τα τετραγωνικά. Αν η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη διαμορφώνεται ές 60.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση, η μείωση του φόρου θα είναι 20%. Για αξία ακίνητης περιουσίας από 100.000 έως 150.000 ευρώ, ο συντελεστής μείωσης θα είναι 10%.

Η δεύτερη πρόταση που έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πέντε συντελεστές μείωσης για τον υπολογισμό του φόρου, οι οποίοι διαμορφώνονται ως εξής: 10%, 15%, 20%, 25% και 30%. Και στην περίπτωση αυτή οι μειώσεις θα αφορούν ιδιοκτήτες με περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ