Πώς γλιτώνει το ακίνητο από τα «δόντια» της εφορίας

Πώς γλιτώνει το ακίνητο από τα «δόντια» της εφορίας

Την «πόρτα» των φορολογουμένων χτυπάει ξανά η εφορία καθώς ο εφιάλτης των πλειστηριασμών επιστρέφει. Τον Νοέμβριο θα αρχίσουν πάλι να εκποιούνται κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παράλληλα με το μπαράζ κατασχέσεων που έχει εξαπολύσει, βάζοντας στο χέρι τραπεζικές καταθέσεις όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, πατάει το γκάζι και των πλειστηριασμών ακινήτων.

Τον επόμενο μήνα εκποιούνται 29 ακίνητα φορολογουμένων με οφειλές στην Εφορία. Μεταξύ αυτών και το τριώροφο νεοκλασικό κτίριο στη Βουκουρεστίου, στο Κολωνάκι, που στέγαζε την επιχείρηση του Λάκη Γαβαλά, ο οποίος χρωστά περισσότερα από 18 εκατ. ευρώ μόνο στην Εφορία.

Το ακίνητο του Λάκη Γαβαλά βγαίνει στο σφυρί στις 21 Νοεμβρίου με τιμή εκκίνησης 1.800.000 ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο νεοκλασικό ακίνητο υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Τα υπόλοιπα ακίνητα που θα βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί είναι κατοικίες, γραφεία, αγροτεμάχια και βιομηχανικά κτίρια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και ανήκουν κυρίως σε μεγαλοοφειλέτες. Ο κατάλογος συνεχώς μεγαλώνει.

Όμως, οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία και δεν μπορούν να πληρώσουν έχουν στη διάθεσή τους δυο επιλογές προκειμένου να προστατεύσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό.

Η πρώτη επιλογή είναι το πάγωμα, υπό προϋποθέσεις, της διαδικασίας έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού για την κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη και η δεύτερη είναι η επιλογή της προσφυγής στη δικαιοσύνη με βάση όσα προβλέπει ο νόμος Κατσέλη. Και στις παραπάνω επιλογές, βέβαια, δεν περιλαμβάνεται αυτή της ρύθμισης τμηματικής εξόφλησης με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή της ρύθμισης με βάση τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά μόνο για τους επιτηδευματίες.

Η δεύτερη επιλογή που έχουν οι οφειλέτες στη διάθεσή τους προκειμένου να γλιτώσουν την κατοικία στην οποία διαμένουν, είναι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με επίκληση του νόμου Κατσέλη που προστατεύει την κύρια κατοικία των υπερχρεωμένων. Τυπικά, η εφορία μπορεί να κατασχέσει ένα ακίνητο όταν ο ιδιοκτήτης της έχει οφειλή προς την εφορία άνω των 500 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ