Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις δόσεις

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις δόσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη μέχρι να δουν τις επικείμενες μειώσεις στον φόρο.

Φέτος σχεδόν ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου σε σχέση με πέρυσι λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών. Για περισσότερους από 200.000 ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ είναι ιδιαίτερα βαρύς, καθώς αναγράφει πρόσθετο φόρο που υπερβαίνει ακόμα και τα 200 ευρώ.

Περισσότερο μάλιστα επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους μεσαία ακίνητη περιουσία, αφού σε πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 και 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές έκαναν άλμα κατά 200, 300 ή και 550 ευρώ το τετραγωνικό.

Εφόσον η προθεσμία λήξει ο φορολογούμενος έχει δύο επιλογές. Θα πληρώσει τη δόση με την προσαύξηση ή θα εντάξει όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ σε ρύθμιση.

Αν κάποιος είναι ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν πληρώσει τη δόση του ΕΝΦΙΑ, χάνει και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Όσοι δεν πληρώσουν την πρώτη δόση αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής.

Επίσης, υπάρχει η λύση της πάγιας ρύθμισης, ώστε να μην κινδυνεύσουν από κατασχέσεις λογαριασμών. Η πάγια ρύθμιση είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, όπως τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ, σε 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5%.

Η άλλη λύση για τον φορολογούμενο είναι η πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας σε περισσότερες δόσεις.

Να σημειωθεί ότι όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και αφήνουν απλήρωτες τις οφειλές τους στην εφορία κινδυνεύουν με κατασχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ