«Τσουχτερός» ο νέος ΕΝΦΙΑ - Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν

Πότε θα σταλούν τα εκκαθαριστικά - Πότε θα πληρωθούν οι δόσεις

«Τσουχτερός» ο νέος ΕΝΦΙΑ - Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν

Τα πάνω – κάτω έρχονται στους φόρους που βαραίνουν τα ακίνητα μετά και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σχεδόν ένα εκκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν επιβάρυνση με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία θα λάβουν, προς εξόφληση σε πέντε μηνιαίες δόσεις, το αργότερο έως στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες τιμές ζώνης θα τεθούν από φέτος σε ισχύ μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ενώ για όλους τους υπόλοιπους φόρους θα τεθούν σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2019 προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν οι φορολογούμενοι με αυξήσεις του κόστους μεταβίβασης ακινήτων και να προγραμματίσουν καλύτερα τις κινήσεις τους στην κτηματαγορά.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να κάνει τα αποκαλυπτήρια του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος πάνω από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων τον Σεπτέμβριο.

Με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα είναι «φουσκωμένος» για ένα εκατομμύριο φορολογούμενους.

Για πάνω από περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων το… ραβασάκι θα είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού θα γράφει περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2017 και σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Μάλιστα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού η διάταξη με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στο φόρο προβλέπει ότι στην περίπτωση βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Έτσι, τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ είναι δεδομένο πλέον ότι δεν πρόκειται να σταλούν τον Αύγουστο. Θα σταλούν τον Σεπτέμβριο και τον ίδιο μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ