Χωρίς τέλος οι κατασχέσεις – Πώς να γλιτώσουν οι φορολογούμενοι

Οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να αμυνθούν με διάφορους τρόπους ώστε να αποφύγουν την κατάσχεση

Χωρίς τέλος οι κατασχέσεις – Πώς να γλιτώσουν οι φορολογούμενοι


Καταιγίδα κατασχέσεων, κινητών, ακινήτων καθώς και τραπεζικών λογαριασμών πλήττουν χιλιάδες οφειλέτες. Οι συνεχιζόμενοι φόροι, οι περικοπές σε συντάξεις και μισθούς δεν φαίνεται να τελειώνουν. Τον Μάιο η εφορία κατέγραψε φόρους ύψους 554 εκατ. ευρώ, πριν αρχίσουν ακόμα να φθάνουν τα ραβασάκια για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. 

Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 4,764 δισ. ευρώ εκ των οποίων 4,219 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Την ίδια ώρα ο εισπρακτικός μηχανισμός συνεχίζει να πατάει το γκάζι των κατασχέσεων.

Τον Μάιο οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές με άλμα 610 εκατ. ευρώ έφτασαν τα 4,764 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους έως τον Μάιο, έναντι 4,154 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Παλιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώνονται πλέον στα 101,482 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα οι οφειλέτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έφτασαν τους 1.128.203 ( από 1.117.530) ή στο 68,05% των 1.708.111 φορολογουμένων στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων.

Πρακτικά μέσα σε ένα μήνα, ενεργοποιήθηκαν κυρίως κατασχέσεις αλλά και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε βάρος επιπλέον 10.673 φορολογουμένων.

Οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη περιορίζονται σταδιακά το τελευταίο πεντάμηνο και συγκεκριμένα από 4.107.315 τον Ιανουάριο , έφτασαν τον Μάιο σε 3.816.475 φορολογούμενους.

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που επιτρέπουν στους οφειλέτες να αποφύγουν τις κατασχέσεις.

Πρώτον, η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής

Δεύτερον, η τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ. Η λύση αυτή πρέπει να επιλέγεται μόνο εφόσον είναι αδύνατη η υπαγωγή του χρέους σε «πάγια ρύθμιση» και με πρωταρχικό στόχο το συνολικό ποσό της οφειλής να περιοριστεί κάτω από τα 500 ευρώ που είναι το όριο πάνω από το οποίο επιτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων.

Τρίτον, δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις τώρα που υπερβαίνει το συγκεριμένο ποσό (των χιλίων ευρώ) τότε το Δημόσιο έχει το «πράσινο» φώς να κάνει κατάσχεση για τα χρέη του φορολογούμενου προς το Δημόσιο το 1/2 του του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του πσού των 1.500 ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ. Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ, μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ