Δόκανο από εφορία με POS και δαπάνες για εισοδήματα 4 δις ευρώ που «αγνοούνται»

Άπαντες πρέπει να έχουν προμηθευτεί POS, ενώ το φετινό Ε3 θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους «φουσκώνουν» τις εκπιπτόμενες δαπάνες

Δόκανο από εφορία με POS και δαπάνες για εισοδήματα 4 δις ευρώ που «αγνοούνται»

Όταν σου «σφυρίζουν» οι ξένοι τεχνοκράτες ότι οι αυταπασχολούμενοι δηλώνουν στην καλλίτερη περίπτωση το 60% των εισοδημάτων τους κι όταν διαπιστώνεις εκ των υστέρων ότι συνδέοντας τις ασφαλιστικές εισφορές με τα ακαθάριστα έσοδα των ελευθέρων επαγγελματιών, τους παρείχες το καλύτερο αντικίνητρο για να αυτοσυμμορφώνονται, τότε αναμφίβολα θα πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου πριν σκάσει η «βόμβα». Επειδή, όμως, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, για να περιμένουν πότε θα δεήσει να νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών, ήδη στήνουν τα… δόκανα για τους πονηρούς.

Επί της ουσίας ο στόχος της εφορίας είναι τα περίπου 4 δις ευρώ, που εκτιμάται (έκθεση ΟΟΣΑ) ότι κρύβουν οι αυταπασχολούμενοι. Το πρώτο «εργαλείο» και μάλιστα ηλεκτρονικό, είναι τα POS, τα οποία σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί άπαντες εδώ ενάμιση μήνα. Με δεδομένο ότι επί του παρόντος οι έλεγχοι τήρησης της σχετικής υποχρέωσης γίνονται από την αρμόδια Γενική Γραμματεία Εμπορίου μόνο κατόπιν καταγγελίας, η ΑΑΔΕ είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει άλλες οδούς, προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμα POS. Γιατί να κάνει μια τέτοια διασταύρωση; Γιατί πολύ απλά όσοι επιμένουν στις πληρωμές τοις μετρητοίς, συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για συναλλαγές κάτω από τραπέζι. Τα στοιχεία που καταφτάνουν, άλλωστε, από τις τράπεζες κάθε μήνα, ενισχύουν αυτήν την εκτίμηση.

Πληρωμές σε super markets, σε πολυκαταστήματα, σε ΔΕΚΟ, σε πρατήρια καυσίμων, σε φαρμακεία, ακόμα και σε εστιατόρια, αλλά ελάχιστες ή μάλλον μηδενικές σε γιατρούς, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και λοιπούς τεχνίτες. Αυτή είναι η ποιοτική ανάλυση των συναλλαγών με κάρτες, που αποστέλλουν οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ, αποτελώντας την πρώτη μαγιά για το risk analysis, με βάση το οποίο εκπονείται ο σχεδιασμός των ελέγχων για τους επόμενους μήνες.

Για πρώτη φορά φέτος, στο έντυπο Ε3, στους κωδικούς 040 και 041 στους υποπίνακες «Ενεργοί Επαγγελματικοί Λογαριασμοί Επιχείρησης» και «Ενεργά Τερματικά POS» προσυμπληρώνονται οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί και όλα τα τερματικά POS και ePOS, για τα οποία έχουν συναφθεί συμβάσεις με παρόχους υπηρεσιών πληρωμών ημεδαπής,επιτρέποντας έτσι αυτοματοποιημένες διασταυρώσεις. Το κακό για τις ελεγκτικές υπηρεσίες είναι ότι τα στοιχεία αφορούν στη χρήση του 2017, άρα με δεδομένο ότι η υποχρέωση για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξέπνευσε στις αρχές Μαρτίου 2018, πλήρης βάση δεδομένων μέσω του Ε3 δεν θα είναι διαθέσιμη εγκαίρως. Ποιο μπορεί να είναι το αντίδοτο; Με βάση τους ΑΦΜ, που αντιστοιχούν σε ελεύθερους επαγγελματίες, να αναζητηθούν από τις τράπεζες στοιχεία για το ποιος έχει και ποιος δεν έχει εγκαταστήσει POS.

Ένας δεύτερος κύκλος ελέγχων μπορεί να γίνει με βάση τον τζίρο των POS, ανά δραστηριότητα και κλάδο. Το κριτήριο απλό: όσοι κινούνται κάτω από το μέσο όρο, βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής. Και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα, ενώ υπό εξέταση είναι αν μπορεί να πραγματοποιηθεί αντίστροφη επεξεργασία των στοιχείων που στέλνουν οι τράπεζες για τη φορολοταρία, δηλαδή αντί να ομαδοποιούνται τα στοιχεία ανά ΑΦΜ φορολογούμενου, να ομαδοποιούνται τα στοιχεία (δηλαδή ο τζίρος) ανά ΑΦΜ επαγγελματία- επιχείρησης μέσω του POS, που έγινε η ηλεκτρονική πληρωμή.

Η τρίτη μέθοδος στοχεύει στις δαπάνες που δηλώνουν οι αυταπασχολούμενοι- και όχι μόνο- προκειμένου να συμπιέζουν το φορολογητέο τους εισόδημα. Σε αυτήν την περίπτωση το φετινό Ε3 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους «φουσκώνουν» τις εκπιπτόμενες δαπάνες, αφού για πρώτη φορά απαιτεί εκτεταμένη ανάλυση των δαπανών, που δηλώνει ο υπόχρεος. Όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης, όταν η ΑΑΔΕ συγκεντρώσει τα εν λόγω στοιχεία, θα μπορεί εύκολα να εντοπίσει όσους κινούνται πάνω από το μέσο όρο στο σύνολο των δαπανών τους- σε σχέση με ομοειδείς δραστηριότητες- αλλά και σε κάθε κατηγορία δαπάνης ξεχωριστά.

Ο κεντρικός σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει τουλάχιστον 15.500 ελέγχους από τις εφορίες, προκειμένου να βεβαιωθούν τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ και να εισπραχθούν πάνω από 200 εκατ. Ευρώ. «Κλειδί» για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΑΡΙΘΜΟΙ

15.500 ελέγχους τουλάχιστον από τις εφορίες προβλέπει ο κεντρικός σχεδιασμός της ΑΑΔΕ

60% των εισοδημάτων τους δηλώνουν στην καλύτερη οι αυταπασχολούμενοι, σύμφωνα με τους ξένουςτεχνοκράτες

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ