«Συμβιβαστικό» σενάριο για το πετρέλαιο θέρμανσης – Τι προβλέπει

«Συμβιβαστικό» σενάριο για το πετρέλαιο θέρμανσης – Τι προβλέπει
Συνεχίζονται τα «σχέδια επί χάρτου» για την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ενώ σύμφωνα με τα όσα έλεγε αργά χθες το βράδυ κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο fpress.gr, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν πολύ σύντομα. Στο τραπέζι έπεσε ένα «ενδιάμεσο» σενάριο το οποίο προβλέπει κατάργηση του επιδόματος στο πετρέλαιο θέρμανσης και μικρή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης έτσι ώστε να ισχύσει μια ενιαία τιμή για όλους.

Τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη; Οι αριθμοί που κρύβονται πίσω από το σενάριο είναι οι εξής: ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 230 ευρώ ανά 1000 λίτρα που είναι σήμερα, να μειωθεί στα 130 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Με δεδομένο ότι επί του ειδικού φόρου κατανάλωση επιβάλλεται και ΦΠΑ 23%, η μείωση αυτή, αν τελικώς υιοθετηθεί, θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής λιανικής κατά 12 λεπτά ανά λίτρο. Δηλαδή, αν προχωρήσει αυτή η πρόταση, η διάθεση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα από τα 73-74 λεπτά ανάλογα βέβαια και με την πορεία της διεθνούς τιμής.

Το σενάριο έχει κερδισμένους και χαμένους. Οι σημερινοί δικαιούχοι του επιδόματος θερμανσης θα στερηθούν τα 35 λεπτά. Θα κερδίσουν 12 άρα το πετρέλαιο θα τους κοστίζει περίπου 23 λεπτά ακριβότερα. Αυτό από φορολογική άποψης διότι στην πράξη επιβάρυνση δεν θα υπάρξει λόγω της αισθητής μείωσης της διεθνούς τιμής σε σχέση με πέρυσι.

Όσοι ούτως ή άλλως δεν δικαιούνταν επίδομα, θα βγουν κερδισμένοι καθώς θα κερδίσουν και από την πτώση της διεθνούς τιμής και από τη μείωση της φορολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ