Φόρος-«συγχωροχάρτι» στις καταθέσεις εξωτερικού

Φόρος-«συγχωροχάρτι» στις καταθέσεις εξωτερικού
Νομοσχέδιο για εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων στο εξωτερικό επεξεργάζεται η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του Βαρουφάκη και Νικολούδη με τον αν. υπουργό οικονομικών της Ελβετίας.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει σε όσους διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό να τις αποκαλύψουν εθελοντικά και –εφόσον πληρώσουν έναν φόρο της τάξεως του 15%-20% να απαλλαγούν από τις έρευνες για το «πόθεν έσχες».

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, έγινε γνωστή μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης με τον ελβετό υφυπουργό Οικονομικών Ζακ Ντε Βαντβίλ παρουσία του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη: «η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει να νομοθετήσει για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων του εξωτερικού με βάση τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε και σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους μας Ελβετούς. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την εφαρμογή του θα υπογραφεί πολιτική διακήρυξη ανάμεσα στις δύο χώρες» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Το κίνητρο για τους έχοντες καταθέσεις στο εξωτερικό να συμμετέχουν στη διαδικασία θα είναι ισχυρό καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αποφύγουν τη φορολόγηση ύστερα από τη διαδικασία φορολογικού ελέγχου.

Ύστερα από έλεγχο, ο φόρος που μπορεί να επιβληθεί εφόσον δεν δικαιολογηθεί η προέλευση των χρημάτων, μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 75% αν συμπεριληφθούν οι πρόσθετοι φόροι. Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε σενάρια για οποιαδήποτε νέα έκτακτη εισφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ