Που υπάρχουν οι μεγαλύτερες προοπτικές για να σας προσλάβουν στην Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα

Που υπάρχουν οι μεγαλύτερες προοπτικές για να σας προσλάβουν στην Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα

Οι Έλληνες υπεύθυνοι προσλήψεων εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι  

Οι Έλληνες υπεύθυνοι προσλήψεων εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι διαμορφώνοντας τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +16% το 3ο τρίμηνο του 2023 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης (ΝΕΟ) του ομίλου ManpowerGroup να αποτυπώνει ένα εξαιρετικά υγιές κλίμα προοπτικών στελέχωσης στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι Οργανισμοί αναμένουν ότι οι προοπτικές απασχόλησης θα ενισχυθούν κατά 8% έναντι του 2ου τριμήνου και κατά 17% έναντι του αντίστοιχου περσινού. Επιπλέον το 35% των 510 εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν αύξηση προσλήψεων, το 47% δεν αναμένει καμία αλλαγή και το 15% προβλέπει μείωση.

Βελτίωση σε 8 από τους 9 κλάδους

Είναι ενδεικτικό ότι οι ελληνικοί Οργανισμοί σε 8 από τους 9 κλάδους αναμένουν αύξηση του κλίματος στελέχωσης το 3ο τρίμηνο του 2023, ενώ ο δείκτης προοπτικών απασχόλησης παρουσιάζει μείωση μόνο σε έναν κλάδο.

Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται στον κλάδο των Μεταφορών & της Εφοδιαστικής Αλυσίδας με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 53%, σημειώνοντας αύξηση κατά 45% συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο και κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

Ένας από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας με τις προοπτικές προσλήψεων να διαμορφώνονται στο +45% αλλά και η Πληροφορική με ΝΕΟ 39.

H πιο ανταγωνιστική περιφέρεια στη χώρα είναι η ευρύτερη περιοχή της Αττικής με ΝΕΟ 20, και αύξηση κατά 8% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 21% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2022.

Οι Έλληνες εργοδότες σε Οργανισμούς με 250+ εργαζόμενους είναι πιο αισιόδοξοι με δείκτη ΝΕΟ 19, με αύξηση κατά 6% έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 10% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2022. Οι Οργανισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση έναντι του 2ου τριμήνου του 2023 είναι εκείνοι που απασχολούν 10-49 εργαζομένους καθώς αναφέρουν μεταβολή 12%.

«Η αύξηση των προοπτικών απασχόλησης αντικατοπτρίζει τη σταθερή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα παρά τις πληθωριστικές τάσεις και την πίεση που ασκεί το ενεργειακό ζήτημα. Παρά τον συνεχιζόμενο κίνδυνο ύφεσης και το προεκλογικό κλίμα, οι ελληνικοί κλάδοι των Μεταφορών & της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και του Τουρισμού αναπτύσσονται σημαντικά με ξένες επενδύσεις που συνεχίζουν να εισρέουν στη χώρα και νέα κατασκευαστικά έργα να διατηρούν τους εργοδότες θετικούς απέναντι στις προσλήψεις», σχολιάζει ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το 3ο τρίμηνο του 2023, οι εργοδότες αναμένουν να αυξήσουν τα επίπεδα στελέχωσης με ταχύτερο ρυθμό έναντι του προηγούμενου τριμήνου, καθώς οι εποχικά προσαρμοσμένες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (NEO) διαμορφώθηκαν στο +28%.

Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το 3ο τρίμηνο του 2023 προβλέπονται στην Κόστα Ρίκα (43), την Ολλανδία (39) και το Περού (38).

Θετικές αλλαγές αναμένονται σε ολόκληρη την περιοχή EMEA, παρουσιάζοντας ανάπτυξη για πρώτη φορά από το 2022 παρά το γεγονός ότι η περιοχή εξακολουθεί να βλέπει τις χαμηλότερες προσδοκίες απασχόλησης παγκοσμίως (20, +2 μονάδες έναντι του 2ου τριμήνου του 2023).

Η Αργεντινή και η ασταθής οικονομία της αναφέρουν τις πιο αδύναμες προσδοκίες προσλήψεων (6).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ