Siemens Gamesa: Δύο συμβάσεις της με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για συνολική ισχύ 40 MW

 Siemens Gamesa: Δύο συμβάσεις της με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για συνολική ισχύ 40 MW

Οι συμβάσεις και για τα δύο αιολικά πάρκα περιλαμβάνουν συμφωνία παροχής υπηρεσιών πλήρους λειτουργείας και συντήρησης για περίοδο 20 ετών.

Η Siemens Gamesa υπέγραψε για πρώτη φορά δύο συμβάσεις με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στην Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι η συμφωνία 25 MW για την προμήθεια πέντε ανεμογεννητριών μοντέλου SG5.0-145 που λειτουργούν στα 5,2 MW για το αιολικό πάρκο Δούκα που θα εγκατασταθεί στην Καστοριά της Μακεδονίας. Το δεύτερο αποτελείται από σύμβαση 15 MW για την προμήθεια τριών ανεμογεννητριών μοντέλου SG5.0-145 για το αιολικό πάρκο Κουκούλι, στην Κοζάνη, επίσης, στη Μακεδονία.

Τα δύο αιολικά πάρκα έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε λειτουργία την άνοιξη του 2024. Οι συμβάσεις και για τα δύο αιολικά πάρκα περιλαμβάνουν συμφωνία παροχής υπηρεσιών πλήρους λειτουργείας και συντήρησης για περίοδο 20 ετών.

Η ενέργεια που θα παράγουν αυτά τα δύο αιολικά πάρκα θα παρέχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία 35.000 νοικοκυριών και θα βοηθήσει στην αποφυγή της εκπομπής 105.000 τόνων CO2 ετησίως, που ισοδυναμεί με τις εκπομπές περίπου 60.000 οχημάτων. Για να επιτευχθεί αυτή η εξοικονόμηση CO2, θα πρέπει να φυτευτούν 1,7 εκατομμύρια δέντρα.

Η Siemens Gamesa διαθέτει 992 MW εγκατεστημένα ή υπό κατασκευή στην Ελλάδα. Ο στόλος υπηρεσιών θα αντιπροσωπεύει 680 MW στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που παρέχονται σε άλλες ανεμογεννήτριες OEM. Όπως και σε άλλα έργα στην περιοχή της Μακεδονίας, η εγκατάσταση αυτών των δύο αιολικών πάρκων θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις μεταφορών.

«Τα δύο συμβόλαια που υπογράψαμε είναι πολύ σημαντικά. Αυτά θα είναι τα δύο πρώτα αιολικά πάρκα που θα εγκαταστήσουμε για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στην Ελλάδα, με πολύ μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στον αιολικό τομέα. Πιστεύουμε ότι αυτές οι δύο συμβάσεις θα ενισχύσουν τη συνεργασία μας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και θα είναι επίσης η πρώτη από πολλές άλλες που θα ακολουθήσουν. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για να υποστηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σπύρος Ρόζης, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Gamesa στην Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες δήλωσε: «Η ΔΕΗ δεσμεύεται να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στη χώρα. Μαζί με ισχυρούς εταίρους είμαστε σε καλό δρόμο για να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας και τη δική μας πράσινη συμφωνία. Συνεργασίες όπως αυτή με τη Siemens Gamesa είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της εταιρείας και τον μετασχηματισμό του ομίλου. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει και σε περισσότερα έργα στο μέλλον.

Η Ελλάδα προσφέρει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αναμενόμενης ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο στόχος που θέτει η κυβέρνηση εθνικοί ποσοτικοί στόχοι είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990, κατά 80% έως το 2040, με απώτερο στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Οι νέοι διαγωνισμοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα είναι μεταξύ των μέτρων που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ κατά 70% στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ