Χρονιά ρεκόρ για την ελληνική startup σκηνή το 2021

Χρονιά ρεκόρ για την ελληνική startup σκηνή το 2021

Χρονιά ρεκόρ για την ολοένα αναπτυσσόμενη ελληνική startup σκηνή αποτέλεσε το 2021, καθώς τα νέα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν, τριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ σημειώθηκε και ρεκόρ follow-on επενδύσεων.

Τα παραπάνω προκύπτουν μεταξύ άλλων από την έκθεση Startups in Greece 2021-22, στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για το ελληνικό οικοσύστημα, τα επιτεύγματα των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Με την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, η έκθεση Startups in Greece 2021-2022, παρουσιάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου, από το Found.ation και το EIT Digital, σε συνεργασία με το Velocity.Partneraroys.

Νέα κονδύλια

Νέες επενδυτικές ευκαιρίες προανήγγειλε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σκοπεύει να διοχετεύσει ένα αρχικό κεφάλαιο πάνω από €200 εκατ. από δημόσιους πόρους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω αύξηση, χάρη σε κεφάλαια προερχόμενα από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο από το κράτος στους διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων αυτή τη στιγμή είναι €1,26 δισεκατομμύρια».

Ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ Καθηγητής κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, ανέφερε «Εάν λάβουμε υπόψιν όλα τα είδη των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών μέσων και πόρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πέραν των επενδύσεων σε μετοχικό κεφάλαιο στο επίπεδο των εταιρειών που επενδύουν, τα υπό διαχείριση κεφάλαια της ΕΑΤΕ μπορούν να οδηγήσουν στη μόχλευση των συνολικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία πάνω από €7-€10 δισ. και να συμβάλουν σημαντικά στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια».

Διαρκής ανάπτυξη

Ο κ. Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation, συνιδρυτής και εταίρος του Velocity.Partners, παρουσιάζοντας την έκθεση ανέφερε ότι το 2021 ήταν μια χρονιά νέων ρεκόρ για την ολοένα αναπτυσσόμενη ελληνική startup σκηνή όσον αφορά στη χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, τα exits και τους unicorns. Τόνισε επίσης χαρακτηριστικά ότι το ποσό των δέκα πρώτων εταιρειών σε άντληση κεφαλαίων, υπολογίζεται σε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, για το τρέχον έτος.

Ο ρόλος της εκπαίδευσης

Η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εταίρος του Uni.Fund κ. Κατερίνα Πραματάρη τόνισε ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σειρά προς αξιοποίηση έχει ο χώρος γύρω από τα πανεπιστήμια και την έρευνα. «Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας μια λαμπρή δεκαετία σε αυτόν τον τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εταίρος του TECS Capital fund κ. Αντώνης Ηλίας, στην τοποθέτησή του διαπίστωσε μια συλλογική ανάπτυξη του τομέα των strartups επιχειρήσεων, η οποία αναπαρίσταται διαγραμματικά, με μια ανοδική καμπύλη που βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, δίνοντας σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Απόστολος Αποστολάκης, ιδρυτής της Venture Friends ανέφερε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο οικοσύστημα των startups βιώνουν την έντονη ανάπτυξη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα έχουμε εισαγωγές startups στο χρηματιστήριο, κάτι που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο COO & Head of Strategy της εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας Socialdoo κ. Παναγιώτης Κακολύρης, ο οποίος ανέφερε ότι το πολιτικό περιβάλλον και η οικονομική – τεχνολογική συγκυρία έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για τις ελληνικές startups.

Συμπεράσματα της Έκθεσης

Από την έκθεση προκύπτουν μερικά χρήσιμα συμπεράσματα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις:

• Ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος είναι μεγαλύτερος από 70, κατά 30% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφαλίστηκαν από αυτές ξεπερνούν τα €500 εκατ.

• Οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις φέτος συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος.

• Το 2021 σημειώθηκαν επίσης και κάποια exits, τρία από τα οποία μπήκαν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών, σε όρους αξίας. Είναι επίσης η χρονιά που είμαστε σε θέση να κατονομάσουμε τις πρώτες εταιρείες που φτάνουν το στάδιο “unicorns” της ελληνικής επικράτειας (PeopleCert, Blueground και Viva Wallet).

• Εξετάζοντας τα ποσά που οι εταιρείες ζητούν από τα funds, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στην περιοχή των €100.000 έως €200.000, καθώς και στα €400.000 έως €500.000. Αυτό σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου κύματος νεοφυών επιχειρήσεων που θα ξεχωρίσουν και θα αφήσουν το στίγμα τους το 2022. Όσον αφορά την εστίασή τους στην αγορά, σχεδόν το 70% από αυτές εστιάζει στο B2B.

• Οι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν οι Life Sciences, Retail και AgriTech, με τις startups των Maritime Tech και Deep Tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022.

• Η συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών ανεβαίνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, επικυρώνοντας την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και δημιουργώντας το έδαφος για περισσότερη εξωστρέφεια.

Το περιεχόμενο της έκθεσης

Σχετικά με την έκθεση Startups in Greece 2021-22, να σημειωθεί ότι στο report καταγράφονται όλες οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος EquiFund, όσο και από επενδυτικά σχήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Παράλληλα, αναλύεται το προφίλ των εταιρειών που έχουν ενισχυθεί, ενώ ανανεώνονται και παρουσιάζονται οι λίστες με τις πιο επιτυχημένες ελληνικές startups, τόσο αυτών που έχουν λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, όσο και εκείνων που έχουν επιτύχει τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ