Κάν’το όπως η COSMOTE - Δέσμευση για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα

Κάν’το όπως η COSMOTE - Δέσμευση για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα

Εταιρείες όπως η COSMOTE αντιλαμβάνονται την ανάγκη ανάληψης άμεσων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής 

Θερμοκρασίες Μεσογείου στον Αρκτικό Κύκλο, πυρκαγιές στα δάση της Σιβηρίας και σπάνια καιρικά φαινόμενα που όμως έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο συχνά, είναι μόνο μερικά από τα σημάδια της καιρικής αλλαγής. Κάθε φορά που ένα ακραίο φαινόμενο χτυπά την πόρτα μας αναζωπυρώνεται και η συζήτηση για την ανάγκη να θεραπεύσουμε τη Φύση και να βάλουμε τέλος στους ανθρωπογενείς παράγοντες που απειλούν με αποσταθεροποίηση το κλίμα.

Σε πολλές περιπτώσεις η συζήτηση ατονεί μέχρι την επόμενη καταστροφή, ωστόσο η ανάγκη για λήψη μέτρων γίνεται, κάθε στιγμή που περνάει, όλο και πιο επιτακτική. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το περιβάλλον δεν είναι περιουσία μας αλλά ένα δάνειο που έχουμε πάρει από τις επόμενες γενιές. Εταιρείες όπως η COSMOTE αντιλαμβάνονται την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών πιο γρήγορα και σε αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση η εταιρεία προχώρησε στην υιοθέτηση νέων και πιο φιλόδοξων στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεσμευόμενη πως σε τέσσερα χρόνια, έως το 2025 δηλαδή, θα έχει μηδενίσει τις εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Ομίλου ΟΤΕ. Η συγκεκριμένη δέσμευση περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες εκπομπές από την κατανάλωση φυσικού αέριου, βενζίνης και ντίζελ όσο και τις έμμεσες εκπομπές από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του ομίλου ΟΤΕ σε όλη την Ελλάδα..

Η COSMOTE δεν ξεκινάει από μηδενική βάση, καθώς ήδη το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται για τα δίκτυα του Ομίλου προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο το Green COSMOTE Network. Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας έχουν ήδη εμφανή αποτελέσματα, καθώς μέσα σε ένα χρόνο εξοικονομήθηκε ενέργεια 63,5 GWh που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρισμού μιας πόλης 40.000 κατοίκων.

Αναλυτικά, οι στόχοι που θέτει ο Όμιλος ΟΤΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι οι εξής:

  • Μηδενισμός των εκπομπών από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του έως το 2025. Περιλαμβάνονται οι εκπομπές από την κατανάλωση φυσικού αερίου, ντίζελ και βενζίνης καθώς και οι εκπομπές από την κατανάλωση ηλεκτρισμού.
  • Μηδενισμός ανθρακικού αποτυπώματος έως το 2040. Περιλαμβάνονται οι εκπομπές από την παραγωγή των προϊόντων (εκπομπές προμηθευτών) έως και τη χρήση των προϊόντων από τους πελάτες.
  • 100% χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρισμού και για το μέλλον.

Για την επίτευξη του μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, ο Όμιλος ΟΤΕ εστιάζει -μεταξύ άλλων- στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του αλλά και στην χρήση προϊόντων και υπηρεσιών ICT με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ταυτόχρονα, ο Όμιλος ΟΤΕ εστιάζει και στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής έχουν ήδη αποδώσει καρπούς, αφού ο Όμιλος ΟΤΕ:

  • Κατανάλωσε 4,5 εκατ. λιγότερα τεμάχια πλαστικών μιας χρήσης από το πρόγραμμα ZEROPLASTIC στις κτηριακές εγκαταστάσεις και τα καταστήματα τη διετία 2019 – 2020.
  • Υιοθέτησε χάρτινες σακούλες πιστοποιημένες με FSC στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ.
  • Ανακατασκεύασε περίπου 285.000 συσκευές τερματικού εξοπλισμού (routers και TV decoders) το 2020, εξοικονομώντας 45 τόνους πλαστικού.
  • Ανακύκλωσε ή επαναχρησιμοποίησε το 93% των αποβλήτων του το 2020.

Με τις πρωτοβουλίες και τις ρητές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο Όμιλος ΟΤΕ δείχνει εμπράκτως πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελεί ουτοπία και σχέδιο επί χάρτου αλλά κάτι που μπορεί και πρέπει να γίνει ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το περιβάλλον που τους αξίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ