Έντονο παρασκήνιο - Η Αλβανία ανακάλεσε την απόφαση για απαγόρευση εισαγωγής ελληνικών πουλερικών

Έντονο παρασκήνιο - Η Αλβανία ανακάλεσε την απόφαση για απαγόρευση εισαγωγής ελληνικών πουλερικών

Διπλωματικές κινήσεις για να αρθεί η απαγόρευση που είχαν επιβάλλει οι αλβανικές αρχές

Η Αλβανία ανακάλεσε την απόφαση που είχε λάβει στις 4 Ιουνίου σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν οι εισαγωγές πουλερικών από συγκεκριμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως γνωστοποίησε το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την περασμένη εβδομάδα όταν και κοινοποιήθηκε στις ελληνικές αρχές η απόφαση της αλβανικής πλευράς, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, προχώρησε στην ενημέρωση των αρμόδιων διπλωματικών αρχών και το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Εν συνεχεία με επιστολή της προς την Αλβανίδα ομόλογό της, Milva Ekonomi ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης καθώς "δεν δικαιολογείται από την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της νόσου στην Ελλάδα, καθώς αφορά "κρούσμα" της "γρίπης των πτηνών" που εντοπίστηκε σε άγριο πτηνό στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος (προληπτικής) παρακολούθησης της υγείας του πληθυσμού των πτηνών και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζωών (ΟΙΕ), μέλος του οποίου είναι και η Αλβανία", σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

"Ο ΟΙΕ ορίζει με σαφήνεια, πως οι χώρες μέλη δεν μπορούν να επιβάλουν μέτρα απαγόρευσης εμπορίου ως απάντηση για εντοπισμό κρούσματος σε άγριο πτηνό, όπως αυτό που εντοπίστηκε στην Ελλάδα στις 20.04.2021", επισήμανε η κ. Αραμπατζή συμπληρώνοντας ότι "η Ελλάδα τήρησε πλήρως τις υποχρεώσεις της, που επισημαίνονται ρητά στο σχετικό άρθρο του ΟΙΕ, ενημερώνοντας τον Οργανισμό για την ύπαρξη του σχετικού κρούσματος σε άγριο πτηνό και όχι σε πουλερικά".

Επίσης στην επιστολή της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι "η απόφαση παραβιάζει ξεκάθαρα και την ενωσιακή νομοθεσία, από την οποία απορρέουν για την Αλβανία συγκεκριμένες δεσμεύσεις καθώς έχει υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Δεσμεύσεις που αναφέρουν ρητά ότι δεν λαμβάνονται περιοριστικά του ελεύθερου εμπορίου μέτρα για τον κλάδο της πτηνοτροφίας, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε άγριο πτηνό".

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ: "Στο ίδιο μήκος κύματος και σε συνεννόηση με την υφυπουργό κινήθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών και ο αρμόδιος για την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία υφυπουργός κ. Κώστας Φραγκογιάννης, προχωρώντας στις δέουσες ενέργειες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ