ΟΤΕ: Ο κύκλος της οικονομίας - και της ζωής!

ΟΤΕ: Ο κύκλος της οικονομίας - και της ζωής!

Είστε σίγουροι ότι χρειάζεστε καινούργιο laptop επειδή αυτό που έχετε “σέρνεται” τώρα τελευταία; Και αν ένας νέος δίσκος το κάνει να “τρέχει" και ταυτόχρονα συμφέρει οικονομικά;

Καλύτερα να εξαντλήσετε τις εναλλακτικές, προτού αποφασίσετε, αλλά και προτού εξαντλήσουμε τη Φύση! Τι σχέση έχει η Φύση με μια ηλεκτρονική συσκευή; Σκεφτείτε τις πρώτες ύλες από τις οποίες το laptop φτιάχτηκε. Σκεφτείτε την κατανάλωση ενέργειας στη διαδικασία παραγωγής αλλά και ώσπου να φτάσει στα χέρια σας. Είστε ακόμη το ίδιο σίγουροι ότι “πέθανε”;

Η Φύση σήμερα είναι πιο επιβαρυμένη από ποτέ πριν και φταίει γι’ αυτό η ανθρώπινη δραστηριότητα. Δεν είναι απλώς ανάγκη, είναι υποχρέωσή μας ως πολίτες και οργανισμοί να προσέχουμε τους φυσικούς πόρους “σαν τα μάτια μας”. Να καταναλώνουμε υπεύθυνα, να δίνουμε παράταση ζωής στα προϊόντα που ακόμη “κάνουν τη δουλειά τους”, να μειώνουμε τα απορρίμματα μας, να επαναχρησιμοποιούμε και να ανακυκλώνουμε. Όλα αυτά περιγράφονται στον όρο Κυκλική Οικονομία, και αποτελούν το νέο μοντέλο Βιώσιμης Ανάπτυξης που είναι μονόδρομος για έναν καλύτερο κόσμο.

Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει υιοθετήσει στη στρατηγική του τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας (Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση). Τις εφαρμόζει στις δραστηριότητές του με μια 360° προσέγγιση, που ξεκινάει από τους προμηθευτές και καταλήγει στους πελάτες του. Θέτει προδιαγραφές οικολογικού σχεδιασμού στα προϊόντα, διευκολύνει τον καταναλωτή με προγράμματα επέκτασης του ωφέλιμου χρόνου ζωής του εξοπλισμού και στην ανακύκλωση του τελικά απορριπτόμενου, αναπτύσσει προϊόντα και υπηρεσίες που συνεισφέρουν στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και τον περιορισμό των αποβλήτων, ενημερώνει και προτρέπει τους πολίτες να υιοθετούν πρακτικές ανακύκλωσης.

Μόνο, το 2018 παράχθηκαν περίπου 4.728 τόνοι αποβλήτων από τις δραστηριότητες του Ομίλου OTE στην Ελλάδα . Από αυτά, το 80% περίπου ανακυκλώθηκε, επαναχρησιμοποιείται ή αποτεφρώθηκε. Η κατανάλωση πλαστικού συσκευασίας μειώθηκε από το 2016 κατά το εντυπωσιακό 95%! Ενώ η αξιοποίηση ηλεκτρονικών εφαρμογών οδήγησε στην εξοικονόμηση 390 τόνων χαρτιού.

Την ίδια χρονιά 17 τόνοι συσκευών πελατών ανακυκλώθηκαν μέσα από τα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ (τηλέφωνα με τα αξεσουάρ τους, tablets, οικιακές μπαταρίες, μελανοδοχεία). Ο ΟΤΕ είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που ανακατασκευάζει τερματικό εξοπλισμό. Χάρη στο Πρόγραμμα του Ομίλου για Επαναδιάθεση Ηλεκτρονικών Συσκευών, 170 Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές δόθηκαν σε σχολεία και ΜΚΟ μέσα στο 2018. Το πρόγραμμα υλοποιείται φέτος για 14η χρονιά και πέρα από την κοινωνική προσφορά του, συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς μειώνεται η χρήση των πρώτων υλών και η δημιουργία ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Μήπως λοιπόν να το ξανασκεφτείτε για εκείνο το laptop;

Περισσότερα στον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ για το 2018

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ