Σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης με εμπλοκή δυο Ελλήνων στις ΗΠΑ

Σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης με εμπλοκή δυο Ελλήνων στις ΗΠΑ

Τρίτος τραπεζίτης της Goldman φέρεται να εμπλέκεται σε διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών μέσα σε 18 μήνες

Σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης με εμπλοκή δυο Ελλήνων στις ΗΠΑ φέρνει στο φως το Bloomberg.

Ο Bryan Cohen, επενδυτικός τραπεζίτης της Goldman στη Νέα Υόρκη, συνελήφθη την Παρασκευή λόγω ισχυρισμών περί διαρροής εμπιστευτικών συναλλαγών, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου. Η υπόθεση αυτή έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την καταδίκη ενός άλλου τραπεζίτη σε τρεις μήνες φυλάκισης για τη διαρροή πληροφοριών για παράνομες συμφωνίες. Ενώ και ένας τρίτος παραδέχτηκε την ενοχή του πέρυσι ότι διέρρευσε πληροφορίες σε ένα linebacker της National Football League σε αντάλλαγμα για τα εισιτήρια στα παιχνίδια.

Για την Goldman, οι υποθέσεις αυτές με τραπεζίτες της φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα η μία από την άλλη

Στο πρόσφατο δημοσίευμα για την τελευταία υπόθεση κεντρικό ρόλο παίζει ο τραπεζίτης της Goldman Sachs Bryan Cohen, αντιπρόεδρος, ο οποίος διέρρεε ιδιωτικές πληροφορίες επί τρία χρόνια με αντάλλαγμα μετρητά ως τμήμα ενός διεθνούς συστήματος εσωτερικής πληροφόρησης το οποίο είχε αθέμιτα κέρδη 2,6 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς U.S. Securities and Exchange Commission.

Ορισμένες πληροφορίες συνδέονταν με εκκρεμείς συμφωνίες που αφορούσαν τη Syngenta AG και την Buffalo Wild Wings Inc. , σύμφωνα με τα έγγραφα.

Μια εκπρόσωπος της Goldman επιβεβαίωσε ότι ο Cohen ήταν επενδυτικός τραπεζίτης που εργάστηκε στο τμήμα λιανικής πώλησης των καταναλωτών. Η τράπεζα αγνοούσε τους ισχυρισμούς έως ότου συνελήφθη ο Cohen την Παρασκευή το πρωί στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν. Από τότε έχει τεθεί σε άδεια.

"Συνεργαζόμαστε με τις αρχές σχετικά με την κατάσταση όσον αφορά τον κ. Cohen", δήλωσε η Nicole Sharp, εκπρόσωπος της εταιρείας. "Η προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών των πελατών είναι η υψηλότερη εσωτερική μας προτεραιότητα και καταδικάζουμε αυτήν την φερόμενη συμπεριφορά."

Ο Κοέν εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστή των ΗΠΑ Magistrate Stewart D. Aaron την Παρασκευή και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250.000 δολάρια εν αναμονή της διάσκεψης που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη. Ο Patrick Smith, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Cohen, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο 33χρονος τραπεζίτης μοιράστηκε τις πληροφορίες με έναν trader ο οποίος δεν κατονομάστηκε και ο οποίος πέρασε τις πληροφορίες στον Γιώργο Νίκα που πραγματοποίησε τα κέρδη. Ο τελευταίος ελέγχει την αλυσίδα GRK Fresh στις ΗΠΑ, και του ασκήθηκαν κατηγορίες από τους εισαγγελείς.
Ο Cohen έλαβε μη προσδιορισμένο ποσό μετρητών ως αντάλλαγμα για τις πληροφορίες που προσέφερε δείχνουν τα στοιχεία που κατατέθηκαν.

Ο Cohen συνεργάζεται με την Goldman για σχεδόν 10 χρόνια, ξεκινώντας από το γραφείο του Λονδίνου πριν μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη το 2017. Οι συμβουλές των εμπλεκομένων ήταν κοινές μεταξύ Απριλίου 2015 και Νοεμβρίου 2017, σύμφωνα με την καταγγελία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η καταγγελία παρέχει μια λεπτομερή εικόνα του τρόπου με τον οποίο εκτυλίσσεται η «συνεργασία». Για παράδειγμα, λίγο μετά την μετακόμιση της Cohen στη Νέα Υόρκη, η Buffalo Wild Wings ήλθε σε επαφή με τη Goldman για να βοηθήσει, καθώς η casual αλυσίδα εστιατορίου της Minneapolis προσεγγίστηκε από τον Arby's Restaurant Group Inc. Ο Cohen ενημερώθηκε για την πιθανή εξαγορά την ίδια μέρα, 2017. Ο Νίκας αγόρασε 22.000 μετοχές Buffalo Wild Wings από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 27 Οκτωβρίου για 2.5 εκατομμύρια δολάρια, που πώλησε 9.000 από αυτούς μέχρι τις 1 Νοεμβρίου για αρχικό κέρδος 79.074 δολαρίων.

Μετά την ολοκλήρωση της αγοράς , στις 13 Νοεμβρίου, έγινε γνωστή η πιθανή εξαγορά από την Buffalo Wild Wings. Την επόμενη ημέρα η μετοχή της αλυσίδας εστιατορίων αυξήθηκε 24% και ο κος Νίκας πούλησε τις υπόλοιπες μετοχές με κέρδη 343.298 δολάρια, σύμφωνα με την SEC.

Ο Νίκας κατηγορήθηκε στις 7 Οκτωβρίου μαζί με έναν φίλο του τον Telemaque Lavidas, γιος του Αθανάσιου Λαβίδα, με κατηγορίες ότι συνωμότησαν για να κλέψουν κρίσιμες μη δημοσιοποιήσιμες πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc από τον πατέρα του κου Λαβίδα ο οποίος υπηρέτησε στο ΔΣ της εταιρείας έως το 2016, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Η Takeda Pharmaceutical Co συμφώνησε να αγοράσει την Ariad, κατασκευαστή φαρμάκων κατά του καρκίνου έναντι 4,66 δισ. δολάρια το 2017.

Ο κος Νίκας κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας διεθνές κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης από το 2012 έως το 2017, διάστημα κατά το οποίο έλαβε πληροφορίες για εξαγορές και δυνητικές εξαγορές εισηγμένων εταιρειών από αγνώστου ταυτότητας trader της Ελβετίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο κος Νίκας δεν αντέδρασε σε μήνυμα του Bloomberg που ζητούσε σχολιασμό.

Ο κος Λαβίδας καταγγέλθηκε την Παρασκευή παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και κρατείται χωρίς εγγύηση έως τη δίκη εξαιτίας του πιθανού κινδύνου διαφυγής, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Ο δικηγόρος του δεν απάντησε αμέσως σε μήνυμα του πρακτορείου που ζητούσε σχολιασμό

Ο Cohen συνελήφθη την Παρασκευή στις 6 το πρωί και εμφανίστηκε στο δικαστήριο αργότερα το απόγευμα. Απελευθερώθηκε μετά την παράδοση του διαβατηρίου του,

Να σημειωθεί ότι στη σκιά της υπόθεσης έγινε γνωστό ότι ο Γ. Νίκας παραιτήθηκε από πρόεδρος του Δ.Σ. της Νίκας και δεν θα αντικατασταθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ