Πράσινο φως από Κομισιόν για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Πράσινο φως από Κομισιόν για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Με το «πράσινο φως» της Κομισιόν προχωρούν οι διαδικασίες για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι.
Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον φάκελο που αφορά τη σύμβαση παραχώρησης για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του νέου αερολιμένα, που θα είναι και το μοναδικό νέο αεροδρόμιο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη για την επόμενη 20ετία.

Επόμενο βήμα είναι η οριστικοποίηση της σύμβασης και η έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τέλος η κύρωσή της από τη Βουλή. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατασκευή του αεροδρομίου

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο νέας γενιάς που θα ξεκινήσει να υλοποιείται στη χώρα. Το καθαρό κατασκευαστικό κόστος έχει προϋπολογιστεί σε 480 εκατ. ευρώ, ενώ η οικονομική πρόταση του επενδυτή προβλέπει μηδενικό δανεισμό για την παραχωρησιούχο εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα εισπράττει μερίσματα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του αεροδρομίου και παράλληλα δεν προκύπτει επιβάρυνση για το δημόσιο χρέος.

Η διάρκεια της σύμβασης έχει ορισθεί σε 37 χρόνια, εκ των οποίων τα πέντε εκτιμάται ότι θα είναι η κατασκευαστική περίοδος.

Ο αερολιμένας που θα βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, στα όρια του Δήμου Μίνωα - Πεδιάδος θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο-κορεσμένο-αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης” και θα εξυπηρετεί αεροσκάφη τύπου B747 και Α330.

Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ένα διάδρομο προσαπογειώσεων, κατηγορίας Ε, μήκους 3.200 μέτρων με δυνατότητα επέκτασης στα 3.800 μ., ένα τροχόδρομο παράλληλο με το διάδρομο κατηγορίας Ε, πλάτους 23 μέτρων, με πρόβλεψη για μελλοντική κατασκευή και δεύτερου τροχόδρομου, τρεις κατ’ ελάχιστο συνδετήριους τροχόδρομους υψηλής ταχύτητας και δύο κατ’ ελάχιστον συνδετήριους τροχόδρομους μεταξύ του Αεροδρομίου και του Στρατιωτικού Αεροδρομίου (θα λειτουργεί παράλληλα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ