Οι πέντε «μνηστήρες» που διεκδικούν το 50,01% των ΕΛΠΕ

Οι πέντε «μνηστήρες» που διεκδικούν το 50,01% των ΕΛΠΕ

Πέντε είναι οι «μνηστήρες» που θα διεκδικήσουν την απόκτηση του 50,01% των Ελληνικών Πετρελαίων.

 

Η διαδικασία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε και φάκελο, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα ακόλουθα πέντε επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

1. Alrai Group Holdings Limited
2. Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία)
3. Gupta Family Group Alliance
4. Glencore Energy UK LTD
5. Vitol Holding B.V.

Υπενθυμίζεται ότι το πλειοψηφικό πακέτο των ΕΛΠΕ προσφέρεται προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.Α.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού στο τέλος της οποίας θα ζητηθούν δεσμευτικές προσφορές.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που προωθείται από την κυβέρνηση, μετά την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, η οποία αποτιμάται σε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προσφέρει το 20% και το 30,1% ο όμιλος Λάτση. Τα ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει αυξημένη συμμετοχή στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο οποίος θα αποσχιστεί και θα αποτελέσει ξεχωριστή θυγατρική εταιρεία στην οποία θα ελέγχει το 35%.