Νέες επενδύσεις από το μοναδικό τουρκικών συμφερόντων εργοστάσιο στην Ελλάδα

Θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του

Νέες επενδύσεις από το μοναδικό τουρκικών συμφερόντων εργοστάσιο στην Ελλάδα

Επένδυση, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της με την οποία αύξησε κατά 20% την παραγωγική της δυναμικότητα, ολοκλήρωσε πρόσφατα η  χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ, η οποία από το 2012 βρίσκεται υπό τουρκικό έλεγχο

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία παραγωγής χαρτονιού από ανακυκλωμένο χαρτί και μοναδική βιομηχανία της χώρας που ελέγχεται από τουρκικά κεφάλαια. Η εν λόγω επένδυση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πενταετούς, επιχορηγούμενου επενδυτικού προγράμματος της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2012-2017 και αφορούσε την κατασκευή μονάδας βιολογικής επεξεργασίας υδάτων, την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ατμού με χρήση βιομάζας και την προμήθεια νέας γραμμής συσκευασίας. Η νέα επένδυση αναμένεται να προσθέσει περί τα 15 εκατ. ευρώ στον ετήσιο κύκλο εργασιών της.
Η επιχείρηση ιδρύθηκε στην Πάτρα τον Ιούλιο του 1964 και από το 1967 μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 1981 πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και το 1998 ομάδα επενδυτών απέκτησε την εταιρεία.
Από τον Μάρτιο του 2012 ανήκει στον τουρκικών κεφαλαίων επιχειρηματικό όμιλο PAK Group, ο οποίος μετά την εξαγορά της ΜΕΛ εξελίχθηκε στον τέταρτο μεγαλύτερο κατασκευαστή χαρτονιού στην Ευρώπη, με συνολική ετήσια παραγωγή 280.000 τόνων. Ο τουρκικός όμιλος PAK Group έχει μεταφέρει στην Ολλανδία την έδρα του και δραστηριοποιείται στην παραγωγή τροφίμων, χαρτονιού και εύκαμπτων συσκευασιών, καθώς και στην αγορά του real estate, πραγματοποιώντας ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως των 500 εκατ. δολαρίων.
Σήμερα η εταιρεία παράγει χαρτόνια συσκευασίας για τρόφιμα (πίτσες, γλυκά, γιαούρτια κ.α.) και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της. Οι πωλήσεις της τα τελευταία χρόνια ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ, η λειτουργική της κερδοφορία ανήρχετο στα 15 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα κυμαινόταν μεταξύ 1 με 1,5 εκατ. ευρώ λόγω των χαμηλών περιθωρίων κέρδους που είχε ως ενεργοβόρος βιομηχανία.
Η κρίση της ελληνικής αγοράς «στέρησε» από την εταιρεία 20.000 τόνους. Αν και ενισχύθηκαν οι εξαγωγές, οι ζημίες δεν μπορούσαν να καλυφθούν.
Η βιομηχανία εξάγει το ήμισυ και πλέον της παραγωγής της, κυρίως σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. Μετά την πρόσφατη επένδυση μπορεί να παράγει ετησίως περισσότερους από 120.000 τόνους επιχρισμένου χαρτονιού εκτυπώσεων για προϊόντα συσκευασίας και βιομηχανικές χρήσεις.
Οι πωλήσεις της ΜΕΛ, το 2016 διαμορφώθηκαν στα 49,30 εκατ. ευρώ από 51,71 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας πτώση 4,7%.
Η βιομηχανία κατέγραψε κέρδη προ φόρων 0,52 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι προ φόρων κέρδη 0,25 εκατ. ευρώ το 2015.Όσον αφορά τα καθαρά αποτελέσματα της χρήσης 2016 ήταν κέρδη 0,01 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,92 εκατ. ευρώ το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ