Ένα «βήμα» πριν την εξαγορά της Alcatel - Lucent βρίσκεται η Νokia

Ένα «βήμα» πριν την εξαγορά της Alcatel - Lucent βρίσκεται η Νokia
Συζητήσεις για την εξαγορά της γαλλικής εταιρίας Alcatel-Lucent πραγματοποιεί η Nokia Oyj, μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει έναν τηλεπικοινωνιακό όμιλο αξίας πάνω από 40 δισ. ευρώ. Την είδηση επιβεβαίωσαν σε ανακοίνωσή τους και οι δύο εταιρίες.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσηςοι συζητήσεις περιλαμβάνουν πρόταση «πλήρους συνδυασμού», που συνεπάγεται ότι η Nokia θα καταθέσει δημόσια προσφορά για τη μετοχή της Alcatel-Lucent.

Στην ανακοίνωση τους, ωστόσο, οι εταιρίες διευκρινίζουν πως «σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε μια συμφωνία ή μια συναλλαγή».

Η ενδεχόμενη συγχώνευση των δυο εταιριών θα δώσει τέλος στις επί χρόνια εικασίες για πιθανή συνεργασία των δύο εταιριών, ενώ θα αναδιαμορφώσει την τηλεπικοινωνιακή αγορά, δημιουργώντας μια εταιρία με συνολικά έσοδα περίπου 25,9 δισ. ευρώ και πάνω από 100.000 εργαζομένους.

Σημειώνεται πως η σχετική φημολογία αναπτύχθηκε με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg. Η μετοχή της Nokia καταγράφει απώλειες πάνω από 8%, ενώ αντίθετα η μετοχή της Alcatel-Lucent ενισχύεται κατά 11%.

Σύμφωνα με τη Nordea, έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι η Nokia κάνει λόγο για πλήρη συγχώνευση με την Alcatel-Lucent, καθώς κάτι τέτοιο είναι πιο επικίνδυνο από μια εξαγορά δραστηριοτήτων της Alcatel.

Μια προσφορά μετοχών της Nokia στην Alcatel θα επιφέρει αλλαγές στη σημερινή ιδιοκτησιακή δομή της πρώτης, ενώ εάν επιτευχθεί συμφωνία ο συνδυασμός των δύο εταιριών θα διαρκέσει ένα-δυο χρόνια.

Αρκετοί αναλυτές και επενδυτές που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις συζητήσεις προβάλλουν ως πιθανό εμπόδιο την αντίθεση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία θεωρεί τον κλάδο τηλεπικοινωνιών στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και είναι «ευαίσθητη» με τις απολύσεις προσωπικού που συνοδεύουν τις συμφωνίες περικοπής κόστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ