Στο παρά 5' να φύγει και η "Μυτιληναίος" από την Ελλάδα

Στο παρά 5' να φύγει και η "Μυτιληναίος" από την Ελλάδα
Ένα βήμα πριν την έξοδο του από την Ελλάδα βρέθηκε πολύ πρόσφατα ο όμιλος Μυτιληναίου, σύμφωνα με πληροφορίες του fpress.gr, καθώς οι πιέσεις από τους μετόχους της εταιρίας, το υψηλό ενεργειακό κόστος, η έλλειψη ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και η υψηλή φορολογία, οδήγησαν τον Ευάγγελο Μυτιληναίο στο να εξετάσει σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Του Νίκου Σαμοΐλη

Ομως,όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, μετά από σοβαρές κυβερνητικές πιέσεις που του ασκήθηκαν λόγω και των εξελίξεων στη Βιοχάλκο και προκειμένου να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η εικόνα της κυβέρνησης από το κύμα φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων, ματαίωσε προς το παρόν την απόφασή του.

Εξάλλου ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν έχει κρύψει τους προβληματισμούς του για το επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα μας, αφού στις αρχές Αυγούστου δήλωσε σε συνέντευξη του στο reuters :«Θέλουμε να συνεισφέρουμε στην αναγέννηση της Ελλάδας και έχουμε κάνει τρομερές προσπάθειες για να στηρίξουμε την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας .....ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο πατριώτες είμαστε, υπάρχουν και όρια».

Στην ίδια συνέντευξη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος υποστήριξε ότι το φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις δεν είναι καθόλου ευνοϊκό: ««Το πρόβλημα είναι ότι κάθε λίγο και λιγάκι έχουμε όλο και περισσότερους φόρους ...... το να φορολογείσαι για τα έσοδα σου είναι απαραίτητο. Το να φορολογείται μια επιχείρηση για την παραγωγική της διαδικασία, πράγμα που κάνει τα προϊόντα της ακριβότερα – αυτό είναι άλλη ιστορία. Ποιος κερδίζει από κάτι τέτοιο;». Μάλιστα ο κ. Μυτιληναίος δεν έκρυψε ότι έχει δεχθεί πιέσεις από τους μετόχους της επιχείρησης προκειμένου να μεταφέρει την έδρα της επιχείρησής του στο εξωτερικό.

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναφέρθηκε πριν από λίγες μέρες και στο CNBC.
Απόσπασμα από την συνένετυξη:

CNBC: Ποιες επιπτώσεις είχε η ελληνική κρίση για εσάς; Υποθέτω ότι οι επιπτώσεις αυτές δεν ήταν ευχάριστες.

EM: Η ελληνική κρίση δημιούργησε όλων των ειδών τις δυσκολίες για τις καλύτερες εταιρείες. Η χρηματοδότηση είναι δυσεύρετη. Το τραπεζικό σύστημα, με το οποίο όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να δουλεύουμε, πέρασε από εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες, όπως γνωρίζετε. Τα χρόνια αυτά ήταν πολύ δύσκολα. Και εξακολουθούν να είναι δύσκολα, για να είμαι ειλικρινής.

CNBC: Οπότε ποια ήταν η στρατηγική σας; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου κανείς να πορευτεί σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, όπως οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να κάνουν σήμερα;

EM: Πολύ πριν από την κρίση είχαμε προσπαθήσει - με σχετική επιτυχία, πρέπει να ομολογήσω, κοιτώντας σήμερα προς τα πίσω - να διευρύνουμε τις δραστηριότητές μας στο εξωτερικό, να αναπροσαρμόσουμε τις πωλήσεις μας στο εξωτερικό. Έτσι, όταν εκδηλώθηκε η κρίση, πραγματοποιούσαμε το 80% ή και περισσότερο των πωλήσεών μας στο εξωτερικό. Η προσέγγιση αυτή υπήρξε σωτήρια, για να πω την αλήθεια.

CNBC: Πιστεύετε ότι η οικονομία θα ξεκινήσει να ανακάμπτει; Έχουμε ακούσει τις επίσημες προβλέψεις που λένε ότι την επόμενη χρονιά θα υπάρξει κάποια μικρή ανάπτυξη για πρώτη φορά, ίσως κατά 0,6% ή κάτι τέτοιο. Υποθέτω ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας. Θα υπάρξει πραγματικά όμως η αρχή προς μια επέκταση ή πρόκειται να δούμε κάποιο είδος στασιμότητας ή κάποια άλλα προβλήματα, κατά τη γνώμη σας;

EM: Είναι ένα πολύ καλό ερώτημα, επειδή τα νούμερα εμφανίζονται βελτιωμένα, αντανακλούν όμως ως επί το πλείστον τη δημοσιονομική εξυγίανση, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στην οποία έχουμε σημειώσει επιτυχία. Αντανακλούν επίσης τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, πρέπει όμως να πω ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι στ' αλήθεια πολύ δύσκολη.

CNBC: Πιστεύετε δηλαδή ότι εξακολουθεί να συρρικνώνεται; Θεωρείτε ότι υπάρχει ακόμα κάποια μείωση; Είναι ακόμα πολύ δύσκολο για όσους διατηρούν δραστηριότητες στο εσωτερικό της χώρας...;

EM: Ακριβώς! Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από 25% τα τελευταία 4-4 χρόνια.

CNBC: Δηλαδή, η καταστροφική ύφεση που μοιάζει με αυτήν της δεκαετίας του 1930 και την οποία βασικά υποστήκατε ως χώρα...

EM: Είναι καταστροφική! Πιστεύω ότι αποτελεί ρεκόρ σε καιρό ειρήνης. Αντιλαμβάνεστε ότι η τοπική ζήτηση μειώθηκε απότομα και ότι μόνον οι εταιρείες που μπορούν να πωλούν στο εξωτερικό μπορούν να συντηρήσουν την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο.

CNBC: Οι εταιρείες όπως η δική σας έχουν σήμερα επαρκή εμπιστοσύνη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα; Πώς έχουν τα πράγματα - είστε σε θέση να διατηρείτε σημαντική ρευστότητα μέσα στη χώρα ή πρέπει να την κατανέμετε και αλλού; Τι έχει συμβεί;

EM: Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ωστόσο οι δυνατότητες χρηματοδότησης που έχουν εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένες. Περιμένουμε ότι η χρηματοδότηση αυτή θα αυξηθεί και βεβαίως περιμένουμε ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν επιτέλους να μειώνονται, επειδή εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά.

CNBC: Πώς βλέπετε τον κλάδο των μεταλλείων και των μετάλλων σήμερα, και πού διεξάγετε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών σας;

EM: Βρίσκομαι στο Λονδίνο με την ευκαιρία της Εβδομάδας του LME (το Χρηματιστήριο Βασικών Μετάλλων του Λονδίνου). Μια φορά το χρόνο μαζευόμαστε εδώ, όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου των μετάλλων και μεταλλείων, και ήδη έχω ακούσει πολλές απόψεις. Είναι δύσκολοι καιροί για τον κλάδο των μεταλλείων και των μετάλλων, και θεωρώ ότι χρειαζόμαστε πιθανότατα ένα ή δύο χρόνια ακόμα μέχρις ότου δούμε κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Αυτό ισχύει για πολλά μέταλλα, όπως και για το αλουμίνιο, που είναι πολύ σημαντικό για τον Όμιλό μας.

CNBC: Και πού διεξάγετε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών σας;

EM: Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών μας σήμερα είναι στον ενεργειακό τομέα.

CNBC: Σε ποια γεωγραφική περιοχή;

EM: Κατασκευάζουμε σταθμούς παραγωγής ενέργειας κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχουμε μια θυγατρική εταιρεία, τη ΜΕΤΚΑ, που είναι επίσης εισηγμένη και αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους φορείς εκτέλεσης Έργων EPC σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ