Γαλλία: Συμφωνία για την σταθεροποίηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

 Γαλλία: Συμφωνία για την σταθεροποίηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας


Στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) οι τιμές για καταναλωτές και εταιρείες κατά μέσο όρο για 15 χρόνια από το 2026, μετά τη λήξη των σημερινών ρυθμιζόμενων τιμών

 

Η γαλλική κυβέρνηση και ο κρατικός όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας EDF συμφώνησαν την Τρίτη για τις μελλοντικές τιμές πυρηνικής ενέργειας για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από κλυδωνισμούς τιμών, επιτρέποντας παράλληλα στη Γαλλία να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων.

Η συμφωνία στοχεύει στη σταθεροποίηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας της EDF για καταναλωτές και εταιρείες στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) κατά μέσο όρο για 15 χρόνια από το 2026, μετά τη λήξη των σημερινών ρυθμιζόμενων τιμών.

Η νέα τιμή αναφοράς στοχεύει στην προστασία των λιανικών καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τις διακυμάνσεις της αγοράς, ενώ παράλληλα δημιουργεί κίνητρο για τις εταιρείες και άλλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται στην παραγωγή της EDF για να αγοράσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Η τιμή προορίζεται επίσης να είναι επαρκής για την EDF για την κάλυψη του κόστους παραγωγής, ενώ παράλληλα θα δημιουργεί επαρκή έσοδα για επενδύσεις στον υπάρχοντα στόλο της καθώς και για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων.


Σύμφωνα με τη συμφωνία, η EDF θα εμπορεύεται συμβόλαια ισχύος γύρω από την τιμή αναφοράς, αλλά επειδή η τιμή βασίζεται σε μέσο όρο που αναμένεται για 15 χρόνια, είναι δυνατές διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου.

Ως εκ τούτου, η συμφωνία δημιουργεί επίσης έναν μηχανισμό για την προστασία των πελατών σε περίπτωση που απρόβλεπτοι παράγοντες αυξήσουν τις τιμές, όπως η άνοδος των τιμών πέρυσι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Καθορίζει ένα πρώτο όριο 78-80 ευρώ ανά MWh, στο οποίο το 50% των επιπλέον εσόδων που κερδίζει η EDF θα αναδιανέμεται αυτόματα στους πελάτες της μέσω των λογαριασμών τους.


Εάν οι τιμές αυξηθούν περαιτέρω, ένα δεύτερο όριο των 110 ευρώ θα επιστρέφει το 90% του επιπλέον εισοδήματος στους πελάτες.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρες αναθεώρησης που θα επιτρέψουν την επανεξέταση της τιμής αναφοράς με την πάροδο του χρόνου, αλλά τα κατώτατα όρια πρόκειται να παραμείνουν σταθερά, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.


Τους επόμενους μήνες πρόκειται να διεξαχθούν διαβουλεύσεις με ομάδες καταναλωτών και επιχειρήσεων, άλλους παρόχους ενέργειας και παράγοντες της αγοράς. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση και το EDF θα συναντηθούν σε έξι μήνες για να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα ζητήσει έγκριση από τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ, αλλά δύο Γάλλοι οικονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι η νέα συμφωνία σχεδιασμού της αγοράς ενέργειας του μπλοκ επιτρέπει την αναδιανομή του πλεονάζοντος εισοδήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ