ΔΕΗ - RWE: Ξεκινούν την κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών έργων στην Δυτική Μακεδονία

ΔΕΗ - RWE: Ξεκινούν την κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών έργων στην Δυτική Μακεδονία

Τις επενδύσεις τους για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα επιταχύνουν η RWE και η ΔΕΗ.

Μέσω της κοινοπραξίας ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., η RWE Renewables Europe & Australia, με ποσοστό συμμετοχής 51%, και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., με ποσοστό συμμετοχής 49%, έλαβαν την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή ακόμα τριών φωτοβολταϊκών έργων (Σύμπλεγμα 2 Αμύνταιο).

Τα τρία φωτοβολταϊκά έργα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 280 MWp (259 MWac), θα κατασκευαστούν στην Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην λιγνιτικού πεδίου Αμυνταίου, με την έναρξη της κατασκευής να προγραμματίζεται για το φθινόπωρο. Και τα τρία φωτοβολταϊκά έργα του Συμπλέγματος 2 Αμύνταιο προβλέπεται να έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024. Η κοινοπραξία ήδη κατασκευάζει πέντε μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα στην περιοχή (Σύμπλεγμα 1 Αμύνταιο), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 210 MWp (175 MWac).

Η ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., μέσω των εταιρειών έργου, έχει υπογράψει διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας (PPAs) 15ετούς διάρκειας με τη ΔΕΗ, η οποία θα προμηθεύεται την πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από τα τρία νέα φωτοβολταϊκά έργα. Για τη χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης ύψους €196 εκατομμυρίων για την ανέγερση των τριών φωτοβολταικών έργων του Συμπλέγματος 2 Αμύνταιο, έχουν εξασφαλιστεί κεφάλαια ύψους €98 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα χρηματοδοτηθούν με τραπεζικό δανεισμό ύψους €59 εκατ., κατ’ αναλογία από τις Alpha Bank A.E., Eurobank A.E. και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., όπως επίσης και με €39 εκατ. ίδια κεφάλαια. Η χρηματοδότηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο του οικονομικού κλεισίματος

Συμπεριλαμβανομένων των ήδη υπό κατασκευή έργων, η ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., το κοινοπρακτικό σχήμα της RWE Renewables Europe & Australia και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., αναπτύσσει στην Ελλάδα φωτοβολταϊκά έργα μεγάλης κλίμακας συνολικής ισχύος έως 2.000 MWp. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συνεισφέρει στο κοινοπρακτικό σχήμα εννέα φωτοβολταϊκά έργα με συνολική ισχύ έως 940 MWp (870 MWac) ενώ η RWE Renewables Europe & Australia έχει συνεισφέρει φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα, αντίστοιχου μεγέθους.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της RWE Renewables Europe & Australia, κα Katja Wünschel δήλωσε: «Σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στα πέντε πρώτα φωτοβολταϊκά έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη και λάβαμε επενδυτικές αποφάσεις ώστε να θέσουμε τα θεμέλια για τρία νέα φωτοβολταϊκά έργα. Αυτό υποδηλώνει την σημαντική δέσμευση μας στην Ελληνική αγορά, ενώ έρχονται ακόμα περισσότερα με βάση το εκτενές επενδυτικό μας πλάνο».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, επεσήμανε: «Η συνεργασία μεταξύ RWE και ΔΕΗ αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, με έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα οποία φέρνουν πιο κοντά το πράσινο μέλλον της. Το γεγονός ότι η νέα αυτή σημαντική επένδυση σε φωτοβολταϊκά πραγματοποιείται εκεί όπου μέχρι τώρα παραγόταν λιγνίτης, εικονοποιεί τη στόχευσή μας στην πράσινη μετάβαση , ενώ το ότι θα είναι έτοιμη το 2024 καταδεικνύει την αποφασιστικότητα μας να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Renewables Hellas Μ.Α.Ε. και της ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., κ. Κώστας Παπαμαντέλλος, τόνισε: «Σε συνέχεια της προηγούμενης επενδυτικής απόφασης, νωρίτερα τη χρονιά που τρέχει, για τα πέντε πρώτα έργα του χαρτοφυλακίου μας στο Αμύνταιο, ολοκληρώσαμε το δεύτερο σημαντικό ορόσημο με την απόφαση να υλοποιήσουμε την επένδυση σε νέα φωτοβολταϊκά έργα. Οι μακροχρόνιες δανειακές συμβάσεις έχουν υπογραφεί και έχει εξασφαλιστεί η πώληση της παραγόμενης ενέργειας μέσω της υπογραφής διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας ενέργειας με τη ΔΕΗ. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και το νέο κοινό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ