Το...holy grail των "υποδομών", η Παρασκευή της Fitch και η ...λαμπάδα στον Πιερρακάκη από τους Tech

Το...holy grail των "υποδομών", η Παρασκευή της Fitch και η ...λαμπάδα στον Πιερρακάκη από τους Tech

Σήμερα Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα στοιχεία για το ΑΕΠ 3μηνου. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις η ελληνική οικονομία θα σημειώνει αύξηση πολλαπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σε-τύποις- ύφεση η οικονομία της Γερμανίας (τέταρτο 3μηνο 2022-πρώτο 2023), με "βουτιά" στη μεταποίηση- λόγω σημαντικής μείωσης της ζήτησης- αλλά τον Γενς Βάϊτμαν να επιμένει στη μονοδιάστατη τακτική των όλο και υψηλότερων επιτοκίων. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας μάλλον δεν ακούει τις προειδοποιήσεις της Deutsche Bank για τον κίνδυνο ενός "τσουνάμι" χρεοκοπιών επιχειρήσεων σε Γερμανία και Γαλλία.

Την ίδια ώρα ο Φάμπιο Πανέτα- μέλος του δ.σ της ΕΚΤ και επικρατέστερος για την διαδοχή του Ιγνάντιο Βίσκο- στην Banca di Italia- προειδοποιεί για τον κίνδυνο η οικονομία της ευρωζώνης να εισέλθει σε ύφεση, το δεύτερο 6μηνο. Στα 2,7 τρισ. το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, με όσους κινδύνους να ελλοχεύουν. Στο 4,152% το ιταλικό 10ετές- υψηλότερα/ακριβότερο κόστος χρήματος-όπως και το ισπανικό στα 3,398% - στο 3,691% το ελληνικό-χαμηλότερα/φθηνότερο κόστος χρήματος- με τις αγορές να προεξοφλούν τόσο την ισχυρότερη ανάπτυξη (2023) όσο την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Morgan Stanley: Ερχεται ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα, βέβαιη η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (αλλά για το 6μηνο του 2024). Μεθαύριο Παρασκευή η βαθμολόγηση από τον Fitch. Θα συνιστούσε έκπληξη ολκής ενδεχόμενη άμεση αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο ένα guidance θα μπορούσε να δώσει- λ.χ. "θετικό" outlook από "ουδέτερο" (όπως είχε ενεργήσει η Standard & Poor's, τέλη Απριλίου). Πάντως στην αγορά ενεργούν με πιθανότερο το ενδεχόμενο...σιγής ασυρμάτου, οπότε ότι επιπλέον δοθεί για καλύτερο θα είναι.

Και η Goldman Sachs αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για το εγχώριο banking, μετά την ανακοίνωση μεγεθών 3μήνου-πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών-

ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Ενδιαφέρουσα η σύμπραξη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τους ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις- AVAX υφιστάμενους παραχωρησιούχος της "Αττικής Οδού" στα projects των επεκτάσεων. Εχουν να γίνουν ανατροπές μέχρι την τελική φάση του διαγωνισμού για το...holy grail των "υποδομών".

ΟΠΑΠ: Ευκαιρία για επανατοποθετήσεις με την χθεσινή διόρθωση λόγω αποκοπής μερίσματος (0,70/μτχ). Από τα 15,42 ευρώ το μεθοδικό μάζεμα, στο απόλυτο cash cow χαρτί της αγοράς.

Cenergy Holdings: Σε νέα ιστορικά υψηλά το χαρτί, έως τα 5,79 ευρώ εχθές Τρίτη. Και τύποις στον FTSE25 από την συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Ιουνίου. Mε 3 εκπροσώπους ο όμιλος: Viohalco, ElvalHalcor και-πλέον- με Cenergy Holdings.

Profile-Performance, με αγοραστές σε διαδοχικά υψηλά, περιπτώσεις ενδεικτικές της δυναμικής που θα έχει ο κλάδος και το 2023, ας όψεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης...λαμπάδα οι πληροφορικάριοι.

Motor Oil: Με νέες αγορές έως τα 24,08 ευρώ, στόχος τα 25,82 και η υπέρβαση του. -

ΔΕΗ: Πλέον "παίζει" με διψήφιο, στο εύρος των 9,95-10,05 ευρώ.

Jumbo: Αυτά είναι, ολοταχώς προς νέα ιστορικά υψηλά. Και στα...σούπερ μάρκετ ο δαιμόνιος επιχειρηματίας. Τελευταία προσθήκη τα 'παγωτά". Το fpress είχε προϊδεάσει από χθες...

Revoil, εν τέλει είναι θέμα τιμήματος το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν εξελίξεις.

Quest: Με αγορές σε "νέα υψηλά", έως τα 6,22 στην χθεσινή συνεδρίαση.

Mezzanines: Και με "Ηρακλή ΙΙΙ" οι τιτλοποιήσεις, η εκκαθάριση assets/επανάκτηση αξίας θα "τρέξουν" με διψήφιο ποσοστό.

AustriaCard, θέμα χρόνου και συγκυρία ήταν, τόσο απλά.

"Υπερκέρδη" και "μερίσματα": Πολύ συζήτηση γίνεται από την αντιπολίτευση. Ας τους εξηγήσει κάποιος τα αυτονόητα, γιατί τα περισσότερα που εκστομίζονται δεν "στέκουν" με τίποτε.

===============================================

Αισιόδοξος για το ΧΑ ο Δημήτρης Τζάνας*

Οι αναφορές των διεθνών οίκων για το ευοίωνο των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και τις θετικές εκτιμήσεις για τον τραπεζικό κλάδο συνεχίζονται. Έτσι, η Bofa εκτιμά ότι η επενδυτική βαθμίδα θα δοθεί από την S & P στις 20 Οκτωβρίου, ενώ η Morgan Stanley τη μεταθέτει για το 1 ο εξάμηνο του 2024 και βλέπει +2,5% στο φετινό ΑΕΠ. Η Jefferies δείχνει ανοικτά την προτίμησή της για τη μετοχή της Εθνικής στη διαδικασία αναβάθμισης των τιμών στόχων (στα €7,30), ενώ η Goldman Sachs προτιμά την Alpha Bank (τιμή στόχος τα €1,95) δίνοντας ανοδικό περιθώριο +25% για τον τραπεζικό κλάδο.

Πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να γνωστοποιήσει την επίδοση του ΑΕΠ για το 1 ο τρίμηνο στις 12μ.μ. της Τετάρτης και δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν ξεπεράσει το 3%, ενώ την Παρασκευή θα πληροφορηθούμε και την επίδοση του πληθωρισμού το Μάιο. Όμως, η αρνητική πιστωτική επέκταση του Απριλίου που ανακοίνωσε η ΤτΕ (-€789 εκ. ) προκάλεσε το σκεπτικισμό κάποιων σχολιαστών που δεν γνωρίζουν τους λόγους που την προκάλέσαν, καθώς ήταν το αποτέλεσμα της επιστροφής μη χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων έκτακτης χρηματοδότησης που είχε προηγηθεί προς τις επιχειρήσεις στο τέλος του 2021 και τους πρώτους μήνες του 2022 ενόψει της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα, οι τράπεζες ετοιμάζουν το στρατηγικό πλάνο της περιόδου 2023-25 με υψηλούς στόχους νέων δανείων σε όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών, με τη Alpha Bank να ξεκινά τις σχετικές αναγγελίες στο Investor Day της 7/6.

Επιπλέον, η καθαρή κερδοφορία ύψους €1 δις. των 30 εταιρειών που έχουν ήδη ανακοινώσει τα μεγέθη τους για το 1 ο τρίμηνο, δημιουργούν τη βάσιμη προσδοκία για συνέχιση υψηλών επιδόσεων για ολόκληρο το έτος, στο βαθμό που οι εκλογές της 25 ης Ιουνίου οδηγήσουν σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το κυβερνών κόμμα, με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις να το επιβεβαιώνουν. Σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. κινείται σε μικρό εύρος διακυμάνσεων τις τελευταίες ημέρες, με τις συναλλαγές να υποχωρούν (με εξαίρεση τη συνεδρίαση ειδικών χαρακτηριστικών του rebalancing στις 31/5) και τα τεχνικά όρια αντίστασης να παραμένουν απόρθητα. Στο βαθμό πάντως που οι συνθήκες περισυλλογής δώσουν πάλι τη θέση τους στα αισιόδοξα σενάρια με τις συναλλαγές να ξεπερνούν πάλι τα €100 εκ. ημερησίως, είναι δυνατό να επανέλθει η ανοδική κίνηση με τις 1.268 μονάδες να αποτελούν το πλησιέστερο σοβαρό όριο αντίστασης.

Την ίδια ώρα, Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία ψήφισαν στις ΗΠΑ το νέο όριο για το δημόσιο χρέος με τη Wall Street να ανακουφίζεται. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς τη Federal που καλείται στις 14 Ιουνίου να κρίνει αν πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα παρεμβατικά της επιτόκια πάνω από το 5,25% που είναι σήμερα για λόγους αντιπληθωριστικούς ή θα κρίνουν ότι ο συστημικός κίνδυνος για τις τράπεζες και η πιθανή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβάλλουν την άμεση παύση περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων.

*O Δημήτρης Τζάνας, είναι Σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτέ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ