Τα ιστορικά της Autohellas, το hot τραπεζικό τοπίο, το deal του Μυτιληναίου και η επενδυτική βαθμίδα

Τα ιστορικά της Autohellas, το hot τραπεζικό τοπίο, το deal του Μυτιληναίου και η επενδυτική βαθμίδα

Αξιοπρόσεκτα ανθεκτικός ο τραπεζικός κλάδος της χώρας μας, επενδυτικά/χρηματιστηριακά με άνοδο 38% από την αρχή του έτους-υπεραποδίδοντας του EuroStoxx Banks.

Προεξοφλητικά καθαρά

Αξιοπρόσεκτα ανθεκτικός ο τραπεζικός κλάδος της χώρας μας, επενδυτικά/χρηματιστηριακά με άνοδο 38% από την αρχή του έτους-υπεραποδίδοντας του EuroStoxx Banks. Δεν είναι τυχαία η (σχεδόν) ομόφωνη υπερθεμάτιση των ξένων funds, με τελευταία την Goldman Sachs που εκτίμησε ως υποτιμημένο τον εγχώριο κλάδο έναντι του ευρωπαϊκού (μέσου όρου). Για να ακολουθήσει η Deutsche Bank δίνοντας τιμή-στόχο τα 3 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς. Δεν πάει πολύς καιρός που το ΙΟΝ Group έδινε 1,34 ευρώ/μτχ για το 27% του μ.κ που έχει το ΤΧΣ. Στα 2,378 ευρώ με 3,93% και συναλλαγές 6,36 εκατ. μετοχών. Αλλα 8,13 εκατ. τμχ "άλλαξαν χέρια" στην Alpha Bank, με τη μετοχή να ενισχύεται 2,53% στα 1,215 ευρώ. Στην Eurobank με συναλλαγές 5,81 εκατ. η μετοχή ανέβηκε 5,27% στα 1,437 ευρώ και με 5,06% στα 5,396 ευρώ με συναλλαγές 1,55 εκατ. στην Εθνική. Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Ευάγγελου Μυτιληναίου (σε συνέντευξη του στο Bloomberg) πως είναι κοντά σε μεγάλο deal στην Βόρειο Αμερική. Στα 26,74 ευρώ με 1,91% και 417 χιλ. κομμάτια. Δεύτερη συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές μέσω προσυμφωνημένων εντολών. Χθες στα 12,04 εκατ. στα 21,4 εκατ. την Δευτέρα. Φορτώνουν ή ξεφορτώνουν; ιδού το ερώτημα. Εάν υποτεθεί πως αγοραστές είναι κυρίως ξένοι-το πιθανότατο- μάλλον για το πρώτο το βλέπω, καθώς ενεργούν με βάση (δικές τους ) δημοσκοπήσεις. Αλλωστε τόση υπερέκθεση στα τραπεζικά χαρτιά, με το ελληνικό 10ετές για τρίτη σερί συνεδρίαση χαμηλότερα του αντίστοιχου ιταλικού και με τον ΟΔΔΗΧ σήμερα Τετάρτη να προχωρά σε δύο επαν-εκδόσεις (για 250+150 εκατ.) μάλλον "βλέπουν" ΝΔ.

======================================================

Σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή της Autohellas, με 1,73% στα 14,08 ευρώ με 194 χιλ. τμχ. Προφανές πως, αγοράζουν "μεγάλα παιδιά" και δεν νομίζω μόνο με γνώμονα τις σημαντικές συμφωνίες που έχουν αρχίσει να αποδίδουν ήδη. Στα 684 εκατ. η αποτίμηση. Σκεφτείτε πότε είχε κάνει placement ο Ευτύχης Βασιλάκης, υπολογίστε την πίεση να ξανά δώσει κάτι (ένα 5% ίσως; ) και κάντε τους υπολογισμούς σας. Ημέρα Βασιλάκη η χθεσινή όμως: αλφάδι τα αποτελέσματα της AEGEAN, για πρώτη φορά θετικό ebitda στο πρώτο 3μηνο-το πιο αδύναμο του έτους- η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου γαρ. Εάν τους βγει και φέτος τα 721 εκατ. τρέχουσας αποτίμησης θα είναι λίγα. Μετά τις εκλογές, με τη νέα κυβέρνηση θα ανοίξει το θέμα της επαναγοράς των warrants. Αναφερόμενος σε αποτιμήσεις, στο 5άρι θα γίνει "σφαγή", και εξηγούμαι: ΟΤΕ με 5,962 δισ., ΟΠΑΠ με 5,813 δισ. και με 5,332 δισ. η Eurobank. Και πλησιάζει (το 5άρι) η Εθνική με 4,935 δισ. Στο όριο των 3 δισ. Jumbo με 2,987 δισ. και Πειραιώς με 2,973 δισ.

===================================================

Την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός 100 ημερών, εφόσον επανεκλεγεί η Ν.Δ, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου. Εστω με το σενάριο της εκλογής από την δεύτερη Κυριακή (2 Ιουλίου ; ) οι 100 μέρες=3 μήνες δλδ ο φθινοπωρινός κύκλος των αξιολογήσεων ξεκινά με την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, ακολουθεί μία εβδομάδα μετά ο οίκος Moody's. Στις 20 Οκτωβρίου η δεύτερη αξιολόγηση από την Standard & Poor's και στις 2 Δεκεμβρίου από την Fitch. Δηλαδή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού investment grade στις 20 Οκτωβρίου από την Standard & Poor's. Θυμίζω ότι, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης είχε προχωρήσει σε...μισή αναβάθμιση (τέλη Απριλίου) αναθεωρώντας το outlook/προοπτική από "ουδέτερο" σε "θετικό". Κάντε τα κουμάντα σας, εάν εκτιμάτε ότι 2 Ιουλίου βγαίνει η ΝΔ.

====================================================

Στις συζητήσεις Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικανών για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο του ορίου για το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ η προσοχή των επενδυτών στην Wall Street. Εν τω μεταξύ η αξιωματούχος της ομοσπονδιακής τράπεζας, Λορέτα Μέστερ, έστειλε το μήνυμα πως η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Το πότε θα διαφανεί η αλλαγή πολιτικής- για μείωση επιτοκίων- ο πιο αντιπροσωπευτικός κλάδος για την Wall Street είναι της πληροφορικής. Ο πρώτος που "χτυπήθηκε" από τον προ 14μηνου κύκλο αύξησης του κόστους χρήματος/δανεισμού, ο πρώτος στον οποίο θα στραφούν οι insiders όταν εκτιμήσουν πως ο Τζερόμ Πάουελ θα αρχίσει να πατάει "φρένο".

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ